Telefon
WhatsApp

İran'da tutuklu iki kadın gazeteciye ABD'de basın özgürlüğü ödülü

 İran'da parmaklıklar ardında bulunan gazeteciler Niloofar Hamedi ve Elahe Mohammadi, Ulusal Gazeteciler Kulübü'nün John Aubuchon Basın Özgürlüğü Ödülüne layık görüldü.

Ulusal Basın Kulübü Başkanı Eileen O'Reilly yaptığı açıklamada, "İran'da basın özgürlüğü, geçen yılki protestolarda yaklaşık 90 gazetecinin tutuklanmasıyla bu yıl en zor dönemlerinden birini yaşadı" dedi.

O'Reilly  "Bu yılın kazananları, Niloofar Hamedi ve Elahe Mohammadi, Jina Amini ve göstericilerin, özellikle de kadınların hikayelerini kaydetmeye ve anlatmaya çalışan gazeteciler" diye ekledi.

Niloofar Hamedi, Jina Emini’nin yoğun bakımdaki resimlerini çekerek dünyaya duyuran ilk gazeteci olduğunu dile getiren  Eileen O'Reilly, resimlerin dünyada hızla yayılması sonrası Hamedi'nin tutuklandığını söyledi.

Gazeteci Elahe Mohammadi ise Jina Emini’nin Saqiz'deki cenazesini takip ettiği için tutuklandı.

Daha önce İran Devrim Muhafızları, Elahe Mohammadi ve Niloofar Hamedi'yi yabancı hükümetlerle bağlantı  olmakla suçlamıştı.

Amerikan Gazeteciler Ulusal Kulübü sekreteri yaptığı açıklamada, "Geçen hafta her iki gazeteci de Tahran'da kapalı kapılar ardında mahkemeye çıkarıldı" dedi ve gazetecilerin cezalandırılması konusunda endişeli olduklarını dile getirdi.

Ulusal Gazeteciler Kulübü, bu bahar Rusya'da "casusluk yapıldığı" suçlamasıyla tutuklanan Wall Street Journal'ın Rusya bölümü muhabiri Ivan Gershkovich'e verdiği 2023 John Abushni Basın Özgürlük Ödülü'nün yerel kazananını daha önce açıklamıştı.

Üçü de hapiste olan John Abushan Bazın Özgürlük Ödülleri'nin bu yılki kazananlarının ödüllerini bu sonbaharda Washington, DC'deki Basın Kulübünde düzenlenecek bir törenle almaları planlanıyor.