Telefon
WhatsApp
Akkuyu yönetiminde yolsuzluk bitmiyor
galerimax

Ankara'da kurulu Akkuyu Nükleer A.Ş'nin, yıllardır yönetim kurulunda yer alan Henri Proglio hakkında, vatandaşı olduğu Fransa'da açılan davada; ihalesiz danışmanlık sözleşmeleri yaptığı gerekçesiyle kayırmacılık suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası istendi.

Fransız kamu Elektrik İletim Şirketi EDF'nin eski başkanı olan Proglio'nun yargılandığı davanın, geçen ay Paris Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmasında, yargı makamları tarafından hapis cezasının yanı sıra 200 bin Euro da para cezası talep edildi.

Bugünün Akkuyu yöneticisi Proglio'ya yönelik suçlamalar, EDF başkanı olduğu yıllarda; hakimler, avukatlar, gazeteciler ve iş örgütlerinin eski yöneticileri ile ihale açmadan imzaladığı yaklaşık 36 milyon Euro'ya ulaşan sözleşmeler dolayısıyla yöneltiliyor.

Proglio, devlet şirketi adına ihalesiz imzaladığı 44 danışmanlık sözleşmesi ile birçok kişiye "lobicilik," "iletişim danışmanlığı", "stratejik danışmanlık", "istihbarat" gibi görevler karşılığında ödeme yapmakla suçlanıyor.

Proglio hakkındaki bu suçlamalar aslında çok yeni değil.

Dört buçuk yıl önce yazdım

Mersin'deki nükleer santral yapımını sürdüren Akkuyu NGS şirketinin vergi cenneti olarak bilinen yerlerde kurulmuş şirketlerle karşılıklı para transferi yetkisi aldığını ve bu konuya ilişkin şirket operasyonunu 2019 yılında Sözcü gazetesinde duyurmuştum. Bu yetkiyi almak için genel kurul yapıldı. O tarihten bu yana Akkuyu NGS şirketinin vergi cennetleride yaptığı parasal işlemler ne denetlenebiliyor ne de Türk Maliyesi bu işlemlerden herhangi bir vergi alabiliyor.

Zaten, beş dakikalık bir karar ve bir imzaya bakmasına rağmen Türkiye'nin yıllardır vergi cenneti olarak bilinen ülkeleri resmen ilan etmemesinin sebebi bu. Bu ilan sonucunda, Hazine'ye vergi gelirleri akabileceği halde, iktidara yakın şirketlerin kollanması motivasyonuyla bu hayati adım atılmıyor.

Gelelim asıl konuya…

Yukarıda bahsettiğim Sözcü'de "Akkuyu'da vergi cenneti operasyonu tamam" başlığıyla (6 Ocak 2020) yayımlanan o yazımda Proglio ile ilgili bölüm şöyle:

"Henri Proglio, Fransa'nın kamu elektrik şirketi EDF'nin uzun yıllar genel müdürlüğünü yapmış bir isim. Onu oraya atayan kişi de "arkadaşı" Sarkozy. Bay Proglio, EDF öncesinde de su yönetimi ve atık kontrolü şirketi Veolia Environnement'in yöneticisi. Sarkozy'den EDF için teklif alınca, Veolia'daki maaşını bırakmak istemiyor. Bir süre hem kamu hem özel şirketten yüksek tutarlarda çift maaş alıyor. (Ne kadar tanıdık değil mi) Bay Proglio'nun Fransa'nın yanı sıra farklı ülkelerdeki enerji şirketleriyle bağlantısı var. Onun EDF'deki görevi sırasında usulsüz işlemler yaptığı, yolsuzluklara karıştığı, sahne sanatçısı eşinin (Rachida Khalil) performanslarına EDF ile sözleşmesi olan tedarikçi firmaların sponsor olduğu, banka müfettişleri eşinin hesabında 1.8 milyon Euro saptayınca kaynağını araştırdığı ve Fransa Sayıştayı'nın, Proglio dönemindeki şirket sözleşmelerinde usulsüzlükler saptandığına ilişkin, sonraki EDF yönetimine yazı gönderdiği haberleri başta Financial Times, Capital ve Reuters olmak üzere uluslararası medyaya yansımış."

Bu yazımın üzerinden geçen 4,5 yıl içinde Akkuyu NGS şirketinden de Türkiye'deki yetkililerden de herhangi bir açıklama gelmemişti. Proglio o günden beri Akkuyu'nun yönetiminde.

Üye sakharov da tutuklandı

Akkuyu A.Ş'nin yönetiminde yer alan Gennady Sakharov'un ise 28 Mart'ta, Moskova'da rüşvet suçlamasıyla tutuklandığını da dün Özgür Gürbüz imzasıyla Birgün'de yayımlanan yazıda okuduk. Sakharov'un 15 yıl hapis cezası alabileceği belirtiliyor.Gürbüz köşesinde, Akkuyu'nun 12 Mart'ta yaptığı son genel kurul çağrısını anımsatarak şöyle diyor:

"Ne gariptir ki, Akkuyu Nükleer'in 12 Mart'ta yaptığı son genel kurul çağrısının bir maddesi de Sakharov'a ayrılmıştı. Gennady Sakharov'un Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa talebinin 29 Mart'ta yapılacak genel kurul toplantısının gündem maddelerinden biri olması kararlaştırılmıştı. Sakharov muhtemelen başına gelecekleri biliyordu ve istifaya zorlandı ya da gündeme kibarca 'istifa etti' notu düşürüldü. Bir başka olasılık da Moskova'daki sürecin basına geç aksettirilmiş olması. Bu yazı hazırlanırken Akkuyu Nükleer'in sitesinde hâlâ Sakharov'un ismi Yönetim Kurulu üyesi sıfatıyla yer alıyordu. Ticaret sicil kayıtları da değişmemişti."

Yöneticiler rahatsız değil

Biri tutuklu, iki yönetim kurulu üyesi kendi ülkelerinde (Rusya, Fransa) rüşvet, kayırmacılık ve yolsuzluktan yargılanan bir şirketten söz ediyoruz:

Adı Akkuyu A.Ş. Öyle bir şirket ki limanı var… Vergi cenneti ülkelerde denetimsiz para transferleri yapabiliyor. İnşaatı süren Akkuyu Nükleer Santrali bittiğinde 15 yıl süreyle, Türkiye'ye kilovatsaati 12,35 Cent'ten elektrik satacak.

Ve bu durumun Türkiye'yi yöneten kimseyi rahatsız etmediği de ortada. Bilakis şirkete rahat rahat bu işlemleri yapabilsin diye yetkiler tanınmış. Muhtemelen güç koşullarda çalıştırılan işçiler dışında herkes hayatından memnun.

Aslında bu ttablo, ülke yönetenlerin geçen hafta duyurduğum OECD Rüşvetle Mücadele Grubu'nun hazırladığı Türkiye raporuna neden yokmuş gibi davrandığını da açıklıyor.

Zaten bu bin anlık bir gelişme de değil…

Bir iktidarın vergi cenneti diye tanımlanan ülkelerin listesini yıllarca açıklamaması; bütçesine katkıda bulunacak milyarlarca liralık vergi tahsilatı yapabilecekken bundan vazgeçmesi anlamına geliyor. Zamana yayılacak şekilde, alabileceği vergiden yıllarca feragat etmenin, mutlaka bilmediğimiz nedenleri vardır.

Yolsuzluğu umursamayan, rüşveti yok sayan, istatistik kurumu yargıya saygı duymayan, sırf memura emekliye düşük zam vermek için riyakârca zamları birkaç gün ötelemenin hesabını yapan bir anlayış yönetiyor ekonomiyi.

Bu yanı şaşırtıcı olmayabilir. Ama gözümüzün içine baka baka, çalışandan, emekliden, yoksuldan zenginlere bu kadar rahat servet transferi yapılabilmesi, vatandaşı ezmekten başka bir anlama gelmiyor.

Çiğdem Toker kimdir?

Çiğdem Toker, Diyarbakır'da doğdu. Denizli Lisesi'nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite öğrencisiyken Anka Ajansı'nda başladı. Günaydın, Ankara Ulus gazetelerinde, Nokta dergisinde stajlar yaptı.

Anadolu Ajansı'nın sınavlarını (1988) kazanarak, adliye, Devlet Güvenlik mahkemeleri (DGM), yüksek yargı muhabiri olarak çalıştı. 1990- 1993 yıllarında haftalık Ekonomik Panorama dergisinde; sonrasında da kesintisiz 15 yıl Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda ekonomi muhabiri olarak görev yaptı. Burada maliye, vergi, özelleştirme, enerji, rekabet politikalarını izledi. 1994 ve 2001 ekonomik krizlerini, IMF ile ilişkileri, kriz kapsamında çıkarılan kanunların TBMM'deki yasama süreçlerini haberleştirdi. Çeşitli ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası toplantıları muhabir olarak takip etti.

Habertürk gazetesinin ilk Ankara temsilcisi olarak gazetenin Ankara bürosunu kurdu. İstifa ederek ayrıldı. İnternet gazetesi T24'ün ilk yayınlarında OECD'nin "Futbolda Kara Para Aklama" raporunu konu alan dizi yazısıyla yer aldı. Köşe yazarı ve Ankara Temsilcisi olarak çalıştığı Akşam gazetesinden, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) el koyma sürecinde kendi isteğiyle ayrıldı.

2013- 2018 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı yönetimi değiştikten sonra kendi isteğiyle ayrıldı. 2018'de katıldığı Sözcü gazetesindeki yazılarına 2022 Kasım ayında 'küçülme' gerekçesiyle son verildi. Fox TV kanalında yayımlanan "Orta Sayfa" adlı haber programında yorumcu olarak yer alıyor.

Eleştirel finans haberciliği olarak da tanımlanan yazıları hakkında kimileri astronomik, çok sayıda manevi tazminat davası açıldı. Konusu bir imar haberi olan yazısı hakkında hapis cezası istemiyle yargılandı. Kamu ihaleleri ve şirketleri konu alan çok sayıda yazısı da Sulh Ceza hâkimlikleri kararlarıyla erişime engellendi.

Kitapları

- Adım da Benimle Beraber Büyüdü- Abdüllatif Şener, Doğan Kitap, 2008

- "Türkiye'de Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı - Şehir Hastaneleri" kitabına makale katkısı, İletişim Yayınları, 2018

- Kamu İhalelerinde Olağan İşler - Tekin Yayınevi, 2019

Ödülleri

- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi "En Başarılı İktisat Muhabiri Ödülü" (1995)

- Sabah Gazetesi "Muammer Yaşar Bostancı Haber Yarışması Büyük Ödülü" (1997)

- Türkiye Ziraat Odaları Birliği "Basında Tarım Ödülü" (2000)

- Milliyet Gazetesi "Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü" – "Taksiyarhis'in Zehra Teyzesi" başlıklı röportaj (2001)

- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti- TGC "Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü" |"Evcil'in Dönüşü" dosyası – (2005)

- European Press Prize "The Mystery of the Secret Funds" – "Yorumcu Ödülü"nde kısa liste (2015)

- Halkevleri "Basın Ödülü" (2016)

- Uluslararası Şeffaflık Derneği Ödülü (2016)

- İstanbul Tabip Odası "Basında Sağlık Ödülü" (2016, 2018 ve 2019)

- TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi "Emre Madran Koruma Ödülü" (2017 ve 2019)

- Eskişehir - Bilecik Tabip Odası "Halk Sağlığı Ödülü" (2017)

- ÇGD "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü" (2017)

- ÇGD Bursa Şubesi "Meslekte Dayanışma Ödülü" (2018)

- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü "Uluslararası Cesaret Ödülü - Kısa liste" (2018)

- Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü – "Kamu İhalelerinde 21/b Usulü" dosyası- (2018)

- Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği "Önder Kadınlar Ödülü" (2019)

- Rekabet Derneği "Adil Rekabete Katkı Ödülü" (2019)

- TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası "Hasan Balıkçı Onur Ödülü" (2020)

- Halkevleri Dayanışma Ödülü (2020)

- Ankara Tabip Odası – "Şehir hastanelerinin ekonomi politiğini tüm gerçekliğiyle ortaya koyarak kamuya ve sağlık çalışanlarına etkilerini görünür kılan haberleri" nedeniyle (2021)

- TMMOB Şehir Plancıları Odası - Kent Planlama Basın Ödülü (2021)

- İzmir Gazeteciler Cemiyeti "Hasan Tahsin Basın Özgürlüğü Ödülü" (2021)

- SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği "Yılın Kadınları" Ödülü (2021)

- Alanya Gazeteciler Cemiyeti - Ulusal Basında Yılın Gazetecisi Ödülü (2021)

(T24)

 

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 38 33 2 102
2 FB  Fenerbahçe 38 31 1 99
3 TS  Trabzonspor 38 21 13 67
4 İBFK  Başakşehir 38 18 13 61
5 KSM  Kasımpaşa 38 16 14 56
6 BJK  Beşiktaş 38 16 14 56
7 SVS  Sivasspor 38 14 12 54
8 ALNY  Alanyaspor 38 12 10 52
9 ÇRZ  Ç.Rizespor 38 14 16 50
10 ANT  Antalyaspor 38 12 13 49
11 GFK  Gaziantep FK 38 12 18 44
12 ADS  Adana Demir. 38 10 14 44
13 SAMS  Samsunspor 38 11 17 43
14 KYS  Kayserispor 38 11 15 42
15 HTY  Hatayspor 38 9 15 41
16 KON  Konyaspor 38 9 15 41
17 MKE  Ankaragücü 38 8 14 40
18 FKGK  Karagümrük 38 10 18 40
19 PNDK  Pendikspor 38 9 19 37
20 İST  İstanbulspor 38 4 27 16

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği