Telefon
WhatsApp
Lübnan'a kara operasyonu yaklaşırken İsrail, Beyrut'a hava saldırısı başlattı
galerimax

İsrail, Ordu Sözcüsü Avichay Adraee'nin "boşaltın" uyarısı yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesine Pazartesi gece saatlerinde hava saldırısı başlattı. Saldırı, bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yetkilisinin Reuters'a yaptığı açıklamada İsrail'in, Lübnan'a kara harekatı başlatmasının an meselesi olduğunu söylemesinin ardından geldi.

Dahiye bölgesi başkent Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın kalesi olarak görülüyor. Saldırılar bu yerleşim alanındaki Haret Hireyk, El-Leyleki ile Burc el-Baracine mahallelerine yapıldı.

Washington Post, ismi açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, İsrail'in ABD'ye, operasyonun Hizbullah'a karşı 2006'da başlatılan savaştan daha küçük çaplı olacağını ve sınır güvenliğine odaklanacağını söylediğini belirtti.

Hizbullah: İsrail kara kuvvetleriyle yüzleşmeye hazırız

İsrail'in kara harekâtına girişmesi yakın görünürken Lübnan birlikleri Pazartesi akşam saatlerinde İsrail sınırından geri çekilmeye başladı.

Salı gününün ilk saatlerinde İsrail kara kuvvetleriyle yüzleşmeye hazır olduğunu açıklayan Hizbullah, Lübnan sınır kasabalarının karşısındaki İsrail birliklerini hedef aldığını duyurdu.

Lübnanlı bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada, Lübnan birliklerinin İsrail ile Lübnan'ın güney sınırındaki mevzilerinden sınırın yaklaşık beş kilometre kuzeyine çekildiğini söyledi.

Lübnanlı yetkililer ise henüz "geri çekilmeyi" doğrulayan ya da yalanlayan herhangi bir resmi açıklama yapmadı.

 

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin, Beyrut'un güneyindeki Dahiyeh olarak bilinen üç Hizbullah mevzisinden sivilleri kaçmaları konusunda uyarmasının ardından, Lübnan medyası bölgeye İsrail saldırıları düzenlendiğini bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail'in kuzeyindeki yerel meclis başkanlarına Lübnan'ın güney sınırındaki savaşın bir sonraki aşamasının yakında başlayacağını ifade etti.

İsrail ordusuna da hitaben "İyi şanslar" dileyen Gallant, "Gerekli olabilecek tüm araçları kullanacağız, sizin güçleriniz, diğer güçler, havadan, denizden ve karadan..." sözlerini dile getirdi.

Sınıra 10 kilometreden daha az mesafede bulunan ve Hristiyanların çoğunlukta olduğu bir Lübnan köyü olan Jdeidet Marjayoun'un belediye başkanı Amal Al-Hourani, Reuters'a yaptığı açıklamada, iki bölge sakininin İsrail ordusundan bölgeyi mümkün olan en kısa sürede boşaltmalarını söyleyen telefonlar aldığını söyledi.

 

'Havadan yok edilemez, içeri girmek zorundasınız'

İsrail ordusunda üst düzey bir istihbarat subayı olan ve güvenlik müzakereleri konusunda bilgilendirilen Miri Eisin Washington Post'a verdiği demeçte, Hizbullah'ın İsrail sınırı boyunca konuşlanmış olan Radwan gücünün büyük bir kısmının yeraltındaki sağlamlaştırılmış korunaklı mevkilerine sığındığını söyledi.

Hava saldırılarıyla bu mevkilerin yok edilemeyeceğini söyleyen Eisin, “Radwan gücüne ne kadar saldırırsak saldıralım, onu havadan yok edemezsiniz. İsrail sınırından 2-3 kilometre uzaklıktaki o yeraltı arenasına ulaşabilmek için içeri girmek zorundasınız” ifadelerini kullandı.

'Birliklerin faaliyetleriyle ilgili hiçbir haberin yayılmamasını rica ediyoruz'

İsrail Ordusu (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail'in güney Lübnan'a kara harekâtı düzenleyeceğine dair artan emareler, raporlar, iddialar ışığında İsraillileri asker hareketlerini yayınlamamaya çağırdı.

Birliklerin korunması gerektiğini belirten Hagari, “Son saatlerde IDF'nin Lübnan sınırındaki faaliyetlerine ilişkin çok sayıda rapor ve söylenti ortaya çıktı. Birliklerin faaliyetleriyle ilgili hiçbir haberin yayılmamasını rica ediyoruz” dedi.

Hagari, “Sadece resmi açıklamalara bağlı kalın ve sorumsuz söylentiler yaymayın” diye ekledi.

IDF, resmi X hesabından Pazartesi günü yaptığı paylaşımda; Beyrut'taki havalimanına yaklaşık 1,5 km mesafede Hizbullah'ın konumlandırdığı füze fırlatma rampası depolama tesisinin imha edildiği bildirildi.

"IDF, Hizbullah'ın Lübnan'daki askeri kapasitesini azaltmaya devam edecek" diye yazılan paylaşımda, imha edilen altyapının "hem Lübnan hem de uluslararası hava sahası için tehdit oluşturduğu" savunuldu.

(euronews)

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 7 6 0 19
2 FB  Fenerbahçe 7 5 1 16
3 BJK  Beşiktaş 6 5 0 16
4 SAMS  Samsunspor 7 5 2 15
5 İBFK  Başakşehir 6 4 1 13
6 EYP  Eyüpspor 7 3 1 12
7 GÖZ  Göztepe 6 2 1 9
8 BOD  Bodrum 7 3 4 9
9 ALNY  Alanyaspor 7 2 2 9
10 TS  Trabzonspor 6 1 0 8
11 KON  Konyaspor 7 2 3 8
12 SVS  Sivasspor 7 2 3 8
13 ANT  Antalyaspor 8 2 4 8
14 KSM  Kasımpaşa 7 1 2 7
15 ÇRZ  Ç.Rizespor 8 2 5 7
16 GFK  Gaziantep FK 6 1 4 4
17 KYS  Kayserispor 6 0 3 3
18 HTY  Hatayspor 6 0 4 2
19 ADS  Adana Demir. 7 0 6 1
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği