Telefon
WhatsApp
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği 1/31 Mayıs 2024 Basın Hak İhlalleri Raporu Mayıs ayında 247 hak ihlali yaşandı Etki Ajanlığı düzenlemesi mesleğimiz için yeni tehdit!
galerimax

Gazeteci Celal Başlangıç, Köln kentinde bir süredir tedavi gördüğü hastanede 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’de hayatını kaybetti. Celal Başlangıç, Türkiye’de gazeteciliğin yüz akıydı. Türkiye’nin en karanlık yıllarında yazdığı haberler, ortaya çıkardığı korkunç gerçeklerle karanlığa mum yakan tam bir gazeteciydi. Onu her  zaman gazeteciliğiyle hatırlayacağız. AKP/MHP iktidarının baskı cenderesinde sürgüne gitmek zorunda kalan Başlangıç’ı Basın Özgürlüğü Günü gibi çok önemli bir günde kaybetmek, ayrıca bir anlam taşıyor. Anısı izinden giden gerçek gazeteciler için her zaman canlı olacak. Hep yazdıklarıyla hatırlanacak. Bayrağı hiç bir zaman düşmeyecek. Başlangıç ve onun şahsında meslekleri nedeniyle, kirli ellerce katledilen tüm gazetecilerin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Etki Ajanlığı garabeti mesleğimizi tehdit edecek

AKP ve MHP’nin TBMM gündemine getirmeye hazırlandığı 9. Yargı Paketi yine biz gazetecileri şaşırtmadı. Zira bu ittifak, memleketin başka sorunu yokmuş gibi her fırsatta, her yargısal pakette mesleğimizin temel taşlarını yerinden etmeye iman etmiş gibi çalışmalarını sürdürüyor. Bu iktidarın son hamlesi ise 9. Yargı Paketi’nde yer alan “etki ajanlığı suçu” ile ilgili düzenleme. Yasalaştırmak istenen metinde yer alan “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda; Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, Türkiye’de suç işleyenler hakkında, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verileceği…” ifadeleri, mesleğimiz üzerinde ciddi etkiler yaratabilecek kadar tehlikeli. Zira üzerine titrediğimiz, dilimizden düşürmediğimiz basın özgürlüğü, haber verme ve alma hakkı ile ifade özgürlüğü bu kapsamda ciddi tehdit altına girecek. Çünkü  “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları” olarak gerekçelendirilen kavram, hukuku sopa olarak kullanmadaki mahirliğiyle bilinen mevcut iktidar için oldukça verimli ucu açık bir araç olacak. Bunu söylemek için kahin olmaya gerek yok. Sonuç olarak en basit haliyle bir gazetecinin iktidarın zülfiyarine dokunacak, toplum adına bir araştırma yapması gibi mesleğin temel ve meşru görevi bile ağır suç haline gelmiş olacak. Sonucunda gazetecilerin hukuki güvenliği ortadan kalkacak. Gazeteciler üzerindeki sansür ve otosansür mekanizması biraz daha sıkılaşacak. Nihayetinde gazeteciler  yazmaktan korkar hale gelecek. Diğer deyişle kamunun bilmesi gerekenleri yazmak ateşten gömleği giymeye benzeyecek. Gazetecilerin anayasal güvenceyle koruma altına alınmış hak ve özgürlükleri ile kamuya karşı sorumlulukları tırpanlanacak. Sonunun sonunda da ifade özgürlüğü liginde zaten dipte yer alan ülkenin sıralaması, epey bir miktar daha geriye gidecek. Çok geç olmadan iktidarı gazetecilerin mesleğini yapmalarına engel teşkil edecek bu düzenlemeyi gündemden düşürmeye davet ediyoruz.

Mayıs ayında da hak ihlalleri gündemimiz yine dolu doluydu

Mayıs ayında yine gazeteciler olarak yargıyla boğuşmamız devam etti. Birçok meslektaşımız gözaltına alındı, seyahat etme özgürlüklerinin önüne yeni engeller konuldu, engeli var olanların iptal talepleri de reddedildi. Yeni davalar açıldı, ifadeye çağrılanlar oldu. Mesleğimizi yapmak isterken polisin engeli yine karşımızdaydı. Mayıs ayında toplam 247 hak ihlali tespit edildi.

Hak ihlallerine kümülatif bakış:

Tutuklu gazeteci (TGS Mayıs sonu Türkiye geneli): 13

Gözaltına alınan: 8

Adliyeye sevk edilen, tutuklanması talep edilen: 3

Tutuklanan: 3

Cezaevinden tahliye: 3

Cezaevinden tahliyesi engellenen: 1

Darp edilen: 2

Yaralanan: 2

Yargılanan: 43

Hakkında yeni dava açılan: 4

Hapis cezası alan: 5

Toplam hapis süresi: 16 yıl 3 ay

Beraat eden: 2

Soruşturma açılan: 2

İfadeye çağrılan: 8

Yeni alınan adli kontrol kararı: 6

Adli kontrol engeli kaldırma: 7

Adli kontrol engeli kaldırma reddi: 20

Tazminat tehdidiyle yargılanıp reddedilen: 1

Erişim engeli getirilen haber: 3

Engel getirilen mecra: 101

Etkinliğe katılması engellenen: 5 (2 vakada genel engelleme)

Basılı yayının engellenmesi: 1

Yargıtay’dan bozma: 1

Danıştay’dan genelge iptali: 1

RTÜK cezası: 2

Toplam: 247 hak ihlali

 

Hak İhlali Olaylarının Kronolojik dökümü:

1 Mayıs 2024

Gazeteci Serpil Ünal gözaltına alındı

Olay: Mücadele Birliği üyelerinin  1 Mayıs’ı kutlamak üzere Taksim Meydanı’na yürüyüşünü takip eden Mücadele Birliği Gazetesi muhabiri Serpil Ünal, ters kelepçelenerek gözaltına alındı.

1 Mayıs 2024 

Gazeteci Fatoş Erdoğan, polis müdahalesi sırasında bacağından plastik mermi ile yaralandı.

Olay: 1 Mayıs yürüyüşü öncesinde İstanbul Saraçhane’de toplanan grubu takip eden dokuz8haber muhabiri Fatoş Erdoğan, İBB binası içinden polis zoruyla dışarı çıkarılmak istendi. Direnen Erdoğan’a polis plastik mermi sıktı. Erdoğan bacağından hafif yaralandı.

1 Mayıs 2024 

Gazeteci Meral Danyıldız’ın görev yapması engellenmek istendi.

Olay: 1 Mayıs kutlamalarını haberleştirmek için alanda bulunan Sözcü TV muhabiri Meral Danyıldız, canlı yayını sırasında gazeteci polis tarafından engellenmek istendi. Danyıldız, üç defa kimliğini ibraz etmesine rağmen polis tarafından "çok yürüdüğü" gerekçesiyle canlı yayın sırasında durdurulduğunu ifade etti.

1 Mayıs 2024

Gazeteci Umut Taştan, polis müdahalesinde ağağından yaralandı.

Olay: İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarını haberleştirmek üzere alanda bulunan gazeteci Umut Taştan, Taksim Meydanı'na yürümek isteyen grupları izlerken polisin müdahalesi sırasında ayağından yaralandı.

1 Mayıs 2024 

Saraçhane'de polis müdahalesi: Polis basını uzaklaştırıp engelledi.

Olay: İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları öncesinde Taksim’e yürümek üzere Saraçhane’de toplanan grubu görüntüleyen çok sayıda gazeteci, üst düzey görevli bir polisin “gazetecileri süpürün” talimatı sonrasında alandan uzaklaştırılmak istendi. Çok sayıda gazetecinin görev yapması engellendi.

1 Mayıs 2024 

Gazeteci Kardelen Yoğungan gözaltına alındı.

Olay: İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarını haberleştirmek üzere taksim Meydanı çevresinde toplanan kalabalığı izleyen Kızıl Bayrak muhabiri Kardelen Yoğungan, polisin sert müdahalesi sonrasında gözaltına alındı

1 Mayıs 2024

Gazeteci Serpil Ünal, gözaltına alındı.

Olay: İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarını haberleştirmek üzere Taksim Meydanı'na yürüyen Mücadele Birliği okur çevresini takip eden @mucadelebirlig3 Gazetesi muhabiri Serpili Ünal gözaltına alındı.

1 Mayıs 2024

Evrensel Gazetesi nüshalarının alana sokulmasına engel olundu.

Olay: İstanbul Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılmak için Saraçhane'de toplanan Emek Partisi üyelerinin elindeki Evrensel Gazetesi nüshalarına, polis arama noktasında el koydu.

3 Mayıs 2024  

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) NOW TV ve Tele 1 TV’ye para cezası verdi.

Olay: RTÜK, AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank ve Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın cep telefonu yazışmalarını kayda alarak haberleştiren NOW TV'ye idari para cezası ve idari yaptırım, "Türkiye'nin Gündemi" isimli programın yayın konuğu Rifat Serdaroğlu'nun bazı siyasetçiler ve kişileri hedef alan açıklamaları nedeniyle de Tele 1'e idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

4 Mayıs 2024

Özgür Gündem Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ziya Çiçekçi yargılandı.

Olay: Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin İmtiyaz Sahibi Ziya Çiçekçi’nin “örgüt propagandası” suçlamasıyla İstanbul 33. ACM’deki yargılanmasına devam edildi. Davanın 15. duruşmasında, avukatların mazeret bildirmesi üzerine, dosya eksiklerin tamamlanması için yargılama ertelendi.

6 Mayıs 2024 

Gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us, Diyarbakır’da gözaltına alındı.

Olay: Diyarbakır’da sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us’un da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Us ve Yalçın’a “Örgüt üyeliği” ve “Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” iddiası yöneltildi. Soruşturma dosyasına da gizlilik kararı verildi.

7 Mayıs 2024

Gazeteciler Derya Us, Nurcan Yalçın adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Diyarbakır’da Örgüt üyeliği” ve “Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” suçlamalarıyla gözaltına alınan gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us’un emniyetteki işlemleri tamamlandı. Gazeteciler savcılık ifadesinin ardından adli kontrol şartına bağlı olarak serbest bırakılmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’nde ifadesi alınan gazeteciler “adli kontrol” tedbiriyle serbest bırakıldı.

7 Mayıs 2024

Gazeteci Delal Akyüz’ün yeniden yargılanmasına başlandı.

Olay: Mezopotamya Ajansı muhabiri Delal Akyüz’ün, “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek” iddiasıyla yargılandığı davanın Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmesine, İzmir 20. ACM’de başlandı. Delal Akyüz ev hapsi tedbiri devam ettiği için duruşmaya katılamadı ve ifadesi alınamadı. Duruşma bu sebeple ertelendi.

7 Mayıs 2024

Gazeteci Oktay Candemir, emniyette ifadeye çağrıldı.

Olay: Gazeteci Oktay Candemir hakkında, eski Van Valisi ve kayyumu Murat Zorluoğlu'nun "Vali-z" yazısı hakkında şikayette bulunması üzerine hakaret iddiasıyla soruşturma açıldığı anlaşıldı. Candemir emniyette konuya ilişkin ifade verdi.

8 Mayıs 2024

Danıştay Emniyet Genel Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda gazeteci ve yurttaşların ses ve görüntü kaydı alınmasına engel olan genelgesini iptal etti

Olay: İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü, 27 Nisan 2021 tarihli ve 2021/19 Sayılı "Ses ve Görüntü Kaydı Alınması" konulu genelge ile toplumsal olaylarda ses ve görüntü alınmasını yasakladı. Batman Barosu da genelgenin iptaline yönelik olarak 4 Mayıs 2021’de Danıştay 10’uncu Dairesi’ne dava açtı. Davayı karara bağlayan mahkeme genelgenin iptaline hükmetti. Kararda özetle şu gerekçeler sıralandı: “Genelgenin içeriğine yönelik yapılan değerlendirmede; söz konusu Genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetler içerisinde bulunan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirdiği anlaşılmış olup; bu haliyle yasama organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dâhil davalı idarece Genelge niteliğinde bir düzenleyici işlem ile adı geçen temel hak ve hürriyetlere yönelik sınırlama getirilmesinde Anayasamızın 7’nci ve 13’üncü maddelerine uyarlık bulunmadığı…”

 

8 Mayıs 2024

Tatvan'da kendisine saldıranlara “hakaret ettiği” iddiasıyla yargılanan gazeteci Sinan Aygül, yargılandığı davada müştekinin şikayetinden vazgeçmesini kabul etmedi.

Olay: Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’nin iki korumasının saldırısına uğrayan Sinan Aygül hakkında, saldırıdan sonra korumalardan Yücel Baysalı’ya “hakaret” ettiği gerekçesiyle 21 Kasım 2023 tarihinde iddianame düzenlenmişti.  Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Mahkeme, CMK 251. madde kapsamında kaldığı gerekçesiyle davanın “basit yargılama usulü” ile yapılmasına karar vermişti. 9 Ocak 2024 tarihinde “basit yargılama usulüyle” davayı karara bağlayan mahkeme, Aygül’e üzerine atılı “hakaret” suçundan 2 ay 5 gün hapis cezası vermişti. Aygül ve avukatlarının itirazı üzerine dava duruşmalı olarak yeniden görülmeye başladı. Davanın ilk duruşması Tatvan 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada kimlik tespitinin ardından söz alan müşteki polis memuru Yücel Baysalı, şikâyetinden vazgeçtiğini söyledi. Aygül'ün, “Şikayetinden vazgeçilmesini kabul etmiyorum. Bu yargılama devam etsin, mahkemenin üzerindeki leke kalksın istiyorum” yanıtı üzerine mahkeme, Aygül’ün Tatvan Emniyet Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamanın tarihinin ve saatinin net olarak tespit edilmesi için emniyete müzekkere yazılmasına karar verdi. Duruşma ertelendi.

9 Mayıs 2024

Gazeteci Zehra Doğan’ın yeniden yargılandığı davada beraat kararı verildi.

Olay: Gazeteci Zehra Doğan, Mardin Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılandı. Bir süre tutuklu kalan daha sonra tahliye edildi. Mahkeme Doğan’a 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verdi. Avukatları Yargıtay’a itirazda bulundu. Yargıtay’ın bozma kararı vermesiyle yeniden görülen davanın ilk duruşması Mardin 2. ACM’de görüldü. Yargılamada mahkeme Doğan hakkında beraat kararı verdi.

9 Mayıs 2024

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının yargılandığı davada gazeteciler Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ve Hicran Ürün hakkında toplam 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 

Olay: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde çalışan gazeteciler Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ve Hicran Ürün hakkında  “Örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak”, “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” ve “suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla dava açıldı. Dava yüksek mahkemede bozuldu ve Çağlayan’da bulunan İstanbul 23’üncü ACM’de yeniden ele alındı. Heyet, “örgüte yardım etmek” iddiasıyla Mehmet Ali Çelebi’ye 3 yıl 9 ay, gazeteciler Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ile Hicran Ürün hakkında ise aynı gerekçeyle ayrı ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ayrıca gazeteciler hakkında verilen yurtdışı yasağı da kaldırıldı.

9 Mayıs 2024

Diyarbakır’da 20 gazetecinin yargılanmasına devam edildi.

Olay: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022 tarihinde gazeteciler Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Güler, Mehmet Şahin, Mehmet Ali Ertaş, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Serdar Altan, Suat Doğuhan, Zeynel Abidin Bulut, Abdurrahman Öncü, Kadir Bayram, Esmer Tunç ve Mehmet Yalçın ile basın çalışanı Remziye Temel gözaltına alındı. Haklarında örgüt üyeliği suçlamasıyla iddianame hazırlandı. Gazetecilerden 15’i 13 ay tutuklu kaldıktan sonra Temmuz 2023 tarihindeki ilk oturumda tahliye edildi. Yargılama devam ederken dosyaya 2 gazetesi sanık daha eklendi. Berivan Karatorak ve kameraman Servet Yiğen’in eklenmesiyle sanık sayısı 20’ye yükseldi. Davaya Diyarbakır 4’üncü ACM’e devam edildi. Mahkeme sanıkların yurtdışı çıkış yasağı adlyi kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebini reddetti. Duruşma ertelendi.

9 Mayıs 2024

Gazeteci Hayri Demir, tazminat istemiyle hakim karşısına çıktı.

Olay: Gazeteci Hayri Demir hakkında eski AKP Milletvekili de olan Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Edibe Sözen’in açtığı manevi tazminat davasının ikinci duruşması, İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme duruşma salonuna izleyici almadı. Oturumda Sözen’in tazminat talebi reddedildi.

9 Mayıs 2024

Gazeteciler Elif Akgül ile Emre Kalafat’ın yargılanmasına devam edildi.

Olay: Gazeteciler Haluk Kalafat ve Elif Akgül’ün, “Ermeni soykırımı” ile ilgili haberleri nedeniyle, “Türk milletini alenen aşağılamak” iddiasıyla yargılandıkları davanın dördüncü duruşması, İstanbul 2. AsCM’de görüldü. Mahkeme "Ermeni Soykırımı" anmasıyla ilgili başka mahkemelerde verilen beraat kararlarını ve dosyaya sunulan evrakları değerlendirmek üzere duruşmayı erteledi.

10 Mayıs 2024 

Gazeteciler Esra Solin Dal, Erdoğan Alayumat, Mehmet Aslan ve Doğan Kaynak hakkında örgüt üyesi olmak suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Olay: İstanbul merkezli operasyon kapsamında 23 Nisan’da yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan, Yeni Yaşam Gazetesi Muhabiri Erdoğan Alayumat ile MA eski muhabiri Doğan Kaynak ve basın kurumlarında görev yapan çalışanlar Enes Sezgin, Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş gözaltına alındı. 26 Nisan’da Çağlayan Adliyesi'ne çıkarılan gazetecilerden Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Erdoğan Alayumat “örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteciler hakkındaki soruşturmasını tamamladı ve iddianame hazırladı. İddianame İstanbul 25. ACM’ye gönderildi. 

10 Mayıs 2024

Yargıtay, sarsür yayası kapsamında ilk cezayı alan gazeteci olan Sinan Aygül’e verilen hapis cezasını “bir gazeteci olarak haber verme hakkını kullandığı" gerekçesiyle bozdu.

Olay: Bitlis’te görev yapan Gazeteci Sinan Aygül, 14 Aralık 2022’de çocuğa dair cinsel saldırı iddiasına dair sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklandı. Avukatlarının itirazı üzerine 22 Aralık 2022’de tahliye edildi. Tatvan Asliye Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2023’te Aygül’e 10 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Aygül ve avukatların karar hakkında yaptığı Van Bölge Adliye Mahkemesine yaptığı istinaf başvurusu ise 26 Mayıs 2023’te reddedildi. Dosya ardından Yargıtay’a taşındı. Temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 'Sansür Yasası' olarak adlandırılan ve Türk Ceza Kanunu (TCK) 217/A maddesinde düzenlenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu nedeniyle açılan davalarda emsal olabilecek bir karara imza attı. Yargıtay, Van Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin Aygül hakkında verdiği hükmü oy birliğiyle bozulmasına karar verdi. Gerekçede “Somut olay değerlendirildiğinde, sanığın suç tarihinde saat 22.24 sıralarında yanıltıcı bilgiyi sosyal medya hesabından paylaştığı, yetkili kişiler ile yaptığı görüşmelerden sonra aldığı bilginin eksik ya da yanlış olabileceğini belirterek düzeltme mesajlarını attığı, paylaşımını tamamen kaldırdığı, teyit etmeden konuyu paylaştığı için kamuoyundan özür dilediği, buna göre sanığın paylaşımının gerçeğe aykırı olduğunu öğrenir öğrenmez paylaşımını kaldırmasına ve düzeltme mesajları atmasına yönelik eylemleri ve kullandığı ifadeler bir bütün olarak dikkate alındığında, sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle hareket etmediği, bir gazeteci olarak haber verme hakkını kullandığı ve suç işleme kastı ile hareket etmediği anlaşıldığından, sanığın eyleminin 5237 sayılı Kanun'un 217/A maddesinde düzenlenen halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunun unsurlarını oluşturmayacağı gözetilmeden beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi nedeniyle, kurulan hüküm isabetli bulunmamıştır” görüşüne yer verildi.

10 Mayıs 2024

Gazetecilerin çocuğa cinsel istismar davasını izlemesi engellendi.

Olay: Iğdır’da geçen yıl bir çocuğun şantaj ve tehditle uzun süre istismar etmesi nedeniyle yargılanan Ferhat Angay, Onur Begeç, Vedat Giden, Boran Yıldız, Murat Altun ve Alican Begeç hakkındaki “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” konulu davanın ilk duruşması Iğdır 2. ACM’de görüldü. Duruşmayı takip etmek isteyen gazeteciler salona alınmadı.

14 Mayıs 2024

Gazeteci Mehmet Şah Oruç’un yargılanmasına devam edildi.

Olay: Mezopotamya Ajansı Muhabiri Mehmet Şah Oruç hakkında, “Örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davaya Bitlis 2. ACM’de devam edildi. Davanın dördüncü oturumunda mahkeme, Oruç hakkında uygulanan imza şartını kaldırdı. Ancak yurt dışı yasağının devamına karar verdi.  

14 Mayıs 2024

Gazeteciler Mehmet Ferhat Çelik ile Osman Akın’ın yargılanmasına devam edildi.

Olay: Sedat Peker'in, eski Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın abisi olan Turkuvaz Medya Grubu’nun sahibi Serhat Albayrak ile ilgili iddialarını haberleştiren Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Osman Akın hakkında açılan "iftira" ve "hakaret" konulu davanın dördüncü duruşması görüldü. İstanbul 2b AsCM’deku oturum, heyetin izinli olması nedeniyle dosya üzerinden görüldü ve ertelendi.

14 Mayıs 2024

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri İbrahim Irmak, Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı Reyhan Hacıoğlu, gazeteci Zeynep Kuray, Evrensel Gazetesi muhabiri Eylem Nazlıer, KRT muhabiri Umut Taştan, Pir Haber Ajansı (PİRHA) muhabiri Cihan Berk ve Halk TV sunucusu Şule Aydın adliyede ifade verdi.

Olay: Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi C Kapısı önünde polis noktasına dönük 6 Şubat'ta düzenlenen silahlı saldırıda öldürülen eylemcinin üzerinde çıkan listede isimleri bulunduğu iddia edilen 7 gazeteci tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Savcılıkça dinlenen gazetecilere, "Saldırıyı gerçekleştiren eylemcileri tanıyor musunuz" ve "Numaranızı nereden temin ettiler" şeklinde sorular yöneltildi.

15 Mayıs 2024 Gazeteci Hayri Demir’in yargılanmasına devam edildi.

Olay: Gazeteci Hayri Demir’in, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla yeniden yargılamasının yapıldığı davanın dördüncü celsesi, Ankara 15. ACM’de görüldü. Duruşma Demir ve avukatının esasa dair savunmalarını hazırlamaları için ertelendi.

19 Mayıs 2024 Gazeteci Derya Ren’in cezaevinden tahliyesi engellendi.

Olay: Mayıs ayı başında tahliye edilmesi beklenen Jinnews muhabiri Derya Ren'in tahliyesi, "Toplumla bütünleşmeye hazır olmadığı" iddiasıyla 3 ay ertelendi. Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 25 Ekim 2022 tarihinde yapılan ev baskınlarında çok sayıda gazeteci ile birlikte jinnews muhabiri Derya Ren de farklı bir dosyadan bulunan hapis cezası gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Şanlıurfa 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ren'e "örgüte bilerek isteyerek yardım etme" suçlamasıyla verdiği 3 yıl 13 ay 15 gün hapis cezasının geçtiğimiz 2022 yılında Yargıtay tarafından onandı. Onama sonrası sonrası tutuklanan Ren, "koşullu salıverilme" için 31 Ağustos 2023 tarihinde Diyarbakır 1'inci İnfaz Hakimliğine dilekçe göndermiş, hakimlik, Ren'in talebini reddetmişti.

21Mayıs 2024

Gazeteci Ferit Aslan hakkında "yanlış bilgi yayma" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasında beraat kararı verildi.

Olay: Gazeteci Ferit Arslan hakkında “Mardin’de bir hakim polisle okul bastı, üç öğrenciyi gözaltına aldırdı” başlıklı haber gerekçe gösterilerek “yanlış bilgiyi yayma" iddiasıyla, hakimin şikayeti üzerine açılan davanın ilk duruşması görüldü. Mardin 2. AsCM’de görülen oturuma tutuksuz yargılanan Aslan ve avukatı katıldı. Savcı, Aslan hakkında beraat verilmesini istedi. Mahkeme Aslan hakkında beraat kararı verdi.

21 Mayıs 2024

Gazeteciler Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan ile Erdoğan Alayumat hakkındaki iddianame kabul edildi ve dava süreci başladı.

Olay: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca MA Muhabirleri Mehmet Aslan, Esra Solin Dal ve Gazeteci Erdoğan Alayumat hakkında hazırlanan iddianamede, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridi konu edinen 126 haber “suç”  sayıldı. Hazırlanan iddianamede, gazetecilerin “örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılmaları talep edildi. İddianamede, gazetecilerin basın açıklamalarını takip etmesi, bu açıklamaları yapan ve röportaj için görüşülen haber kaynaklarıyla irtibatta olunması “suç” unsuru olarak gösterildi.

21 Mayıs 2024

Gazeteciler Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan ile Erdoğan Alayumat, cezaevinden tahliye edildi.

Olay: İstanbul merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Nisan’da çıkarıldıkları mahkemece tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Esra Solin Dal ve Mehmet Aslan ile gazeteci Erdoğan Alayumat, haklarında hazırlanan iddianamenin İstanbul 25. ACM’de kabul edilmesi ve tensip zaptının hazırlanması sonrasında tahliye edildi. Mahkeme gazeteciler hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve bulunduğu yerleşim yerini terk etmeme adli kontrole hükmetti.

22 Mayıs 2024

Xwebûn gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, hakkında açılan davanın yeniden görülmesine başlandı.

Olay: Xwebûn Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş’a “örgüt propagandası” iddiasıyla verilen 1 yıl 3 aylık ceza Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği ihlal kararı ardından yeniden görüldü. Diyarbakır 9. ACM’deki oturumda Mahkeme heyeti, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyayı iddia makamına gönderdi. Heyet, duruşmayı erteledi.     

23 Mayıs 2024

Gazeteci Gözde Bedeloğlu’nun yargılanmasına devam edildi.

Olay: Gazeteci Gözde Bedeloğlu'nun, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Milletvekili Sermet Atay'ın şikâyeti sonucu, "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret"  iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması, İstanbul 2. AsCM’de görüldü. Savcı, önceki celse sunduğu görüşünü tekrar ederek, Bedeloğlu’nun, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasından cezalandırılmasını istedi. Gözde Bedeloğlu'nun yazılı savunmasını incelemek için duruşmayı erteledi

23 Mayıs 2024 

GazeteciMehmet Güleş hakkında örgüt propagandası suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Olay: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sanal medya paylaşımları nedeniyle Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Güleş hakkında "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla iddianame hazırladı. 2 sayfalık iddianamede, Güleş'in "X" hesabından çalıştığı haberler suçlama konusu yapıldı. İddianamede, 4'ü Güleş'in kendi haberi olan 5 haber paylaşımı suç sayıldı.

26 Mayıs 2024

Gazeteci Ahmet Kanbal’ın, Nusaybin Kaymakamı Ercan Kayabaşı tarafından tehdit edilmesine ilişkin haber ve paylaşımlara erişim engeli getirildi.

Olay: Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal’ı sanal medya hesabı üzerinden ölümle tehdit eden Nusaybin Kaymakamı Ercan Kayabaşı, konuya dair yapılan haberlere erişim engeli getirdi. Kayabaşı'nın başvurusu üzerine 26 haber sitesi ile 75 sanal medya hesabından paylaşılan 3 habere erişim engeli getirildi.

27 Mayıs 2024

Gazeteci Nurcan Yalçın’ın yeniden yargılanmasına başlandı.

Olay: Gazeteci Nurcan Yalçın, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla 22 Kasım 2021 tarihinde 3 yıl 7 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. İstinaf Mahkemesi, Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeni bir dava ve soruşturma yürütüldüğü gerekçesiyle, iki gelişmenin karara bağlanan davayla ilişkisi incelenmeden hüküm kurulduğunu kaydetti. İstinaf, bu nedenle kararı bozdu. Kararın bozulmasının ardından Yalçın'ın yargılanmasına yeniden başlandı. Yalçın’ın ilk duruşması Diyarbakır 9. ACM’de görüldü. Mahkeme Mahkeme, Yalçın hakkında devam eden soruşturmanın sonucunun beklenmesine ve hakkında başka tanık olup olmadığının emniyete sorulmasına karar verdi ve oturumu erteledi.

27 Mayıs 2024 

Gazeteci Öznür Değer’in toplantı yürüyüşleri yasasanı muhalefet ettiği iddiasıyla yargılanmasına başlandı.

Olay: Ankara’daki “Geçinemiyoruz” eyleminde gözaltına alınan, aralarında gazeteci Öznur Değer’in de olduğu 24 kişinin, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “görevi yaptırmamak için direnmek” iddialarıyla yargılandığı dava 18 AsCM’de başladı. Duruşma esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması ve dosyanın karara bağlanması için ertelendi.

29 Mayıs 2024

Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği davasında Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun yargılanmasına devam edildi.

Olay: Kürt basın yayın kuruluşlarına düzenlenen operasyon, gözaltı ve tutuklama furyası sonrasında Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak için bir günlük yayın yönetmenliği yaptıkları gerekçesiyle yargılanan Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun yargılanmasına devam edildi. 7 yılı aşan yargılamanın 10. oturumu İstanbul 133. ACM’de görüldü. Duruşma yurtdışında bulunan Ahmet Nesin’in ifadesinin alınması için yazılan talimat yazısının cevabının beklenmesine karar verilerek, ertelendi.

03.06.2024

Türkiye Gazeteciler Sendikası

Diyarbakır Temsilciliği

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 38 33 2 102
2 FB  Fenerbahçe 38 31 1 99
3 TS  Trabzonspor 38 21 13 67
4 İBFK  Başakşehir 38 18 13 61
5 KSM  Kasımpaşa 38 16 14 56
6 BJK  Beşiktaş 38 16 14 56
7 SVS  Sivasspor 38 14 12 54
8 ALNY  Alanyaspor 38 12 10 52
9 ÇRZ  Ç.Rizespor 38 14 16 50
10 ANT  Antalyaspor 38 12 13 49
11 GFK  Gaziantep FK 38 12 18 44
12 ADS  Adana Demir. 38 10 14 44
13 SAMS  Samsunspor 38 11 17 43
14 KYS  Kayserispor 38 11 15 42
15 HTY  Hatayspor 38 9 15 41
16 KON  Konyaspor 38 9 15 41
17 MKE  Ankaragücü 38 8 14 40
18 FKGK  Karagümrük 38 10 18 40
19 PNDK  Pendikspor 38 9 19 37
20 İST  İstanbulspor 38 4 27 16

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği