Avrupa'daki Suriyeliler sevinç ve endişe arasında sıkışmış durumda: 'Henüz güvenli değil'
Avrupa'daki Suriyeliler için Esad rejiminin düşüşünü izlemek coşkulu bir andı ama bu durum yerini ülkelerinin hala belirsiz olan siyasi geleceğine dair endişeye bıraktı.
2015 yılından bu yana yaklaşık 4,5 milyon Suriyeli, bitmek bilmeyen bir iç savaştan ve derin bir insani krizden kaçarak Avrupa'ya geldi.
Dünyanın genelinde olduğu gibi Avrupa'daki Suriyeliler de hafta boyunca Heyet Tahrir Şam (HTŞ) grubu liderliğindeki isyancıların Suriye'deki ilerleyişini şaşkınlıkla izledi.
Beşar Esad'ın ülkeden kaçarak Moskova'ya gitmesiyle, 13 yıldır Esad yönetimi ile muhalif isyancılar arasında süren iç savaş ve 50 yıllık Esad ailesinin yönetimi sona erdi.
Şu anda Almanya'da yaşayan Suriyeli Zahra Alhelamy, Esad yönetiminin sona erdiği haberini aldığını ise şu sözlerle anlatıyor:
"Babam koşarak odaya girdi ve 'Suriye özgür' diye bağırdı. Şaka yaptığını sanmıştım. Bütün ailem [sevinçten] ağlıyordu."
Şu anda 23 yaşında olan Alhelamy 11 yaşındayken Suriye'den ayrılmış.
Alhelamy, yürüyerek Türkiye'ye geldikten sonra, kız kardeşleri, erkek kardeşi ve anne babasıyla birlikte, Yunan adası Midilli'ye giden bir botla Avrupa'ya adım attı.
Almanya'ya sığınmaya karar vermeden önce ilk olarak iki buçuk yıl Atina'da kalan Alhelamy, önce bir mülteci kampında yaşadı, ardından Berlin'e taşındı ve daha sonra da Batı Almanya'daki Hannover kenti yakınlarında küçük bir kasabaya yerleşti.
Alhelamy, ailesi Almanya'ya ilk geldiği sırada kendisini "umutsuz" hissettiğini söyledi.
Almanca öğrendikten sonra bir doktorun muayenehanesinde asistanlık eğitimi almış olan Alhelamy, "Tek bir kelime bile anlamıyordum ve herhangi bir kasaba ya da şehirden çok uzaktaydık," sözleriyle o dönemi anlattı.
Esad'ın kaçmasından sadece bir gün sonra, yaklaşık bir milyon kişiyle Avrupa'da en fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Almanya'nın yanı sıra İsveç ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu bir dizi ülke, iltica başvurularını geçici olarak askıya alacağını duyurdu.
Alhelamy ve ailesinin şu anda Almanya'da sığınma hakkı bulunuyor. Ancak onlar için Suriye'ye dönmek yine de bir seçenek olmayabilir.
Esad yönetiminin sonlanmasının kendileri için bir çözüm olmadığını ifade eden Alhelamy, geleceklerine yönelik endişelerini şu sözlerle ifade etti:
"Bir sonraki başkanın kim olacağını bilmiyoruz, bir sonraki başkanın olup olmayacağını da bilmiyoruz. Buraya gelmemiz çok uzun sürdü ve artık Suriye'de yaşayacak bir yerim de yok geri dönsem ne olur?"
"Müslüman bir kadın olarak Almanya'da ayrımcılığa uğruyorum ama burada çalışmaya başladım, burada yaşıyorum ve artık burası benim ikinci evim. Suriye henüz güvenli değil."
'Demokratik değilse geri dönemem'
Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan Suriyeli Bushra Alzoubi için Avrupa ülkelerinin sığınma taleplerini askıya alma kararı, Fransa'da sığınma talep etmeye çalışırken yaşadığı belirsizliği hatırlatıyor.
Suriye'den ilk olarak Ürdün'e kaçan ve ardından akademik bir bursla Fransa'ya gelen Alzoubi'ye önce dört yıl süreyle yalnızca ikincil koruma verilmiş, Alzoubi ise bu kararı temyize götürdü ve kazandı.
Sığınma talebinde bulunma sürecinin uzun, karmaşık ve zaman zaman "aşağılayıcı" olduğunu söyleyen Alzoubi, "Sürekli yalan söylediğiniz ve bir şeyleri kanıtlamanız gerektiği söyleniyormuş gibi hissediyorsunuz," sözleriyle hissettiklerini aktardı.
Alzoubi, sığınma başvurusu talepleriyle ilgilenen personellerin, Suriye'deki insani ve siyasi krizin kapsamı hakkında, kendisi için kritik olan bir kararı verecek kadar bilgi sahibi olmadıklarını vurguladı.
Benzer Haberler
Amca Erhan Güran: "Halen katili arıyoruz"
Elektrik kesintisi bezdirdi, mahalleli ateş yakıp yolu trafiğe kapattı
Antalya'da denize düşen otomobil aranıyor
: BÜYÜKŞEHİR KURUM İÇİ EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Suriyeliler gidiyor onlar akın akın geliyor: O şehrimize doldular
BÜYÜKŞEHİR KURUM İÇİ EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
İŞ İNSANLARININ DESTEKLERİYLE SAĞLANA
Ankara'da üç işçinin göz göre göre öldüğü ortaya çıktı