Telefon
WhatsApp
DEVA ile DEM Parti görüştü: Babacan, 'Erdoğan durduğu noktayı netleştirmeli' dedi
galerimax

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan ile İmralı'da yaptıkları görüşmeye ilişkin olarak bilgilendirme toplantıları kapsamında Salı günü DEVA Partisi Genel Merkezi'ndeydi.

Görüşme 1 saat 54 dakika sürdü. Görüşmede DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a yardımcıları Sadullah Ergin, Mehmet Emin Ekmen, İbrahim Çanakçı ve Ali İhsan Merdanoğlu eşlik etti.

Görüşme sonrası DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Türkiye'nin sorunlarının çözümü için meşru zeminin demokratik siyaset olduğunu belirtti.

1 Ekim'den bu yana Türkiye'de 'yeni bir iklim' olduğunu belirten Babacan bu süreçteki 'çözüm' çabalarının kıymetli olduğunu söyledi. DEVA lideri "çözüm adımlarının arkasında olacaklarını" da söyledi.

"Yol haritasının" belirlenmesinin önemine değinen Babacan ''Bu süreçte hükümet ortaklarının tam bir samimiyet içerisinde hareket etmelerini önemsiyoruz'' dedi.

Babacan şunu da ekledi: ''Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konunun neresinde durduğunu net olarak açık olarak görmüş değiliz. TBMM çözüm alanıdır ancak yönetim sistemimizi dikkate aldığımızda Erdoğan'ın kendi durduğu noktayı da netleştirmesi gerek.''

Önder: Kapsamlı açıklama heyetlerle görüşme sonrası

Sırrı Süreyya Önder ise önceliklerinin 'şeffaflık' olduğunu belirtip heyetlerle görüşmeden sonra kapsamlı açıklama yapılacağını belirtti.

 

Bir sonraki İmralı ziyaretinde Ahmet Türk'ün yer alıp almayacağının şimdilik belirsiz olduğunu ifade eden Önder, tutuklu eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) lideri Selahattin Demirtaş ile görüşmenin ise 'muhtemelen' bu hafta gerçekleşeceğini söyledi.

Heyet saat 15:30'da da Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile görüşecek.

Bugün ilk görüşme CHP ile yapıldı

Heyet sabah saatlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bir araya gelmişti.

1.5 saat süren görüşmenin sonunda ilk açıklamayı yapan Özgür Özel, "Annelerin gözünün yaşını dindirmek yeni şehitlerimiz ile sarsılmamak adına atılacak her türlü adıma Cumhuriyet Halk Partisi olarak katkı sağlayacağımızı daha önce ifade etmiştik. Bu görüşlerimizi değerli heyetimizle de paylaştık. Beklentilerimizi, endişelerimizi olumlu olumsuz gördüğümüz yönleri eleştirilerimizi büyük bir açıklıkla dile getirdik" dedi.

 

'İmralı heyeti' dün de üç siyasi partiyle görüşmüştü

DEM Parti heyeti, 28 Aralık'ta Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan ile İmralı'da görüşmüştü. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan DEM Parti heyetine Ahmet Türk de eklendi ve siyasi partilerle görüşmeler yapıldı.

İlk görüşme TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile yapıldı. Heyet daha sonra ise 'İmralı' çağrısını yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli ile Meclis'te görüştü.

6 Ocak Pazartesi ise sırasıyla Gelecek Partisi, AK Parti ve Saadet Partisi heyetleriyle görüşmeler yapıldı.

Bahçeli'nin Öcalan ve İmralı görüşmesi çağrıları

Bahçeli 1 Ekim 2024'te yapılan TBMM'nin açılışındaki DEM Parti sıralarıyla tokalaşmasından bu yana Abdullah Öcalan hakkında birçok kez çağrı yaptı.

15 Ekim'deki grup toplantısında Bahçeli, Öcalan'ın Türkiye'ye getirildiği sırada "Türkiye'ye dönünce hizmet edeceğim," sözlerini hatırlatarak PKK liderinden örgüt militanlarına silah bırakıp, teslim olması yönünde talimat vermesini, "Terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin," sözleriyle istedi.

Bu konuşmasından tam bir hafta sonra Bahçeli, yeniden bir Öcalan çağrısı yaparak PKK liderinin tecridinin kaldırılmasını ve akabinde Meclis'te konuşma yapmasını talep etti.

"Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın."

Bunun ardından DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, 23 Ekim Çarşamba günü İmralı Cezaevi'nde amcası Abdullah Öcalan ile görüştü.

DEM Parti milletvekili Öcalan 24 Ekim Perşembe günü X hesabından yaptığı açıklamada, "Sayın Öcalan görüşmede genel siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak kamuoyuna şu mesajın iletilmesini istedi: 'Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim,” ifadelerine yer verdi.

MHP lideri Bahçeli ise 26 Ekim'de Ankara'da katıldığı Ziya Gökalp Sempozyumu'nda "yeni çözüm süreci" konusunda açıklamalarda bulundu.

Buradaki konuşmasında Kürt ve Türk toplumu arasındaki ilişkiye yönelik mesajlar ileten Bahçeli, "Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa, Türk değildir; Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa, Kürt değildir," sözlerini dile getirdi.

Bahçeli, Türklerle Kürtlerin "ortak düşman ve ortak tehlike karşısında bulunduklarını" belirtti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle 28 Ekim'de bir mesaj yayınlayan MHP lideri, "Türkiye Cumhuriyeti’nin bir Kürt sorunu yoktur, asla da olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin etnik veya mezhebi bir ağırlığı ve açmazı da yoktur," sözlerine yer verdi.

En son olarak da Bahçeli, 26 Kasım'daki grup konuşmasında, “İmralı ile DEM grubu arasında yüz yüze temasın gecikmeksizin yapılmasını bekliyor, çağrımızı kararlılıkla tekrarlıyoruz," dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 22 Aralık Pazar günü, 'İmralı' çıkışının arkasında durarak, "İmralı ile sağlanacak görüşmeler sonucunda terörün bittiği, terör örgütünün lağvedildiği ortak gelecek ideali, insan ve millet sevgisi çerçevesinde açıklanmalıdır," sözlerini dile getirdi.

Türkiye'de çözüm süreci

Çözüm süreci, Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.

Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015'te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.

28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.

PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.

PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.

 

Kaynak:EURONEWS

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 17 15 0 47
2 FB  Fenerbahçe 17 12 2 39
3 SAMS  Samsunspor 17 10 4 33
4 EYP  Eyüpspor 18 8 4 30
5 GÖZ  Göztepe 17 8 5 28
6 BJK  Beşiktaş 17 7 4 27
7 İBFK  Başakşehir 17 7 5 26
8 GFK  Gaziantep FK 17 6 7 22
9 KSM  Kasımpaşa 17 4 4 21
10 ALNY  Alanyaspor 17 5 6 21
11 ÇRZ  Ç.Rizespor 17 6 8 21
12 ANT  Antalyaspor 17 6 8 21
13 KON  Konyaspor 17 5 7 20
14 TS  Trabzonspor 17 4 6 19
15 SVS  Sivasspor 17 5 8 19
16 KYS  Kayserispor 17 3 7 16
17 BOD  Bodrum 17 4 10 15
18 HTY  Hatayspor 17 1 10 9
19 ADS  Adana Demir. 17 2 13 5
20

Reklam

Buhara Pide

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği