Telefon
WhatsApp
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLGER, TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI KONUSUNDA UYARDI:
galerimax

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ülger, Tüberküloz (verem) akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunu söyledi.

IMG-20250113-WA0021

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ülger, Tüberküloz (verem), “Mycobacterium tuberculosis” hastalığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Ögr. Üyesi Ülger, geçmişi insanlık tarihi kadar eskiye dayanan tüberküloz (verem) hastalığının halen insanları etkilemeye devam ettiğini belirtti.

Tüberküloz’un tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Ülger, “Tüberküloz (verem), “Mycobacterium tuberculosis” isimli basilin insanlarda yaptığı, akciğerler başta olmak üzere tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Küresel tüberküloz raporuna göre Dünya genelinde 2023 yılında 10.8 milyona yeni vaka tespit edilmiş, 1.25 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir. Bu veriler halen tüberkülozun göz ardı edilemeyecek boyutta devam eden bir Küresel salgın olduğunu gösteriyor.
Tüberkülozdan korunmak için tüberkülozu tanımamız gerekir, 2-3 haftayı geçen öksürük, öksürük ile kan görme, ateş gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik gibi şikayetlerimiz olduğunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız” dedi.

IMG-20250113-WA0019

Tüberküloz’un solunum yolu ile bulaştığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ülger şunları söyledi:
“Tüberküloz solunum yolu ile bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürme aksırma ve konuşma ile havaya binlerce bazen milyonlarca tüberküloz mikrobunun yayılması ve sağlıklı bireylerin bunu soluması sonucu bulaşır. Bu sebeple öksürük ve aksırıkta ağzımızı mendille yada kolumuz ile kapatmalıyız. Kapalı ortamları sık havalandırmalıyız. Tüberküloz mikrobu güneş ışığına karşı hassastır, mümkün mertebe yaşadığımız alanın güneş görmesine özen göstermeliyiz. Hasta bireylerin maske takması ve tedaviyi aksatmadan düzenli kullanması gerekir. Bu durumda hem toplum içinde bulaşmayı önlemiş olur hem hastalığının iyileşmesini sağlamış olur. Evet, tüberküloz 6-9 aylık ilaç tedavisi ile tamamen kür sağlanabilen bir hastalıktır. Tedavinin gecikmesi durumunda ise kür sağlansa bile kişinin akciğerlerde kalıcı hasar oluşabilmektedir”

IMG-20250113-WA0018

Öte yandan Tüberküloz (verem), “Mycobacterium tuberculosis” hastalığı ile ilgili sağlık çalışanlarına seminer verilirken, Hastane girişinde, Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan ve Başhemşire ile eğitim hemşirelerinin hazır bulunduğu bilgilendirme standı açıldı.

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Reklam

Buhara Pide

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği