Telefon
WhatsApp
Ertuğrul Kürkçü:

HDK neden iktidarın hedefinde?

Savcıların iddia ettiği gibi PKK lideri Abdullah Öcalan’ın talimatıyla mı kuruldu?

Niçin, hangi ihtiyaçla kuruldu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 24. dönem Mersin, 25. ve 26. dönem İzmir Milletvekili, HDP önceki Eş Genel Başkanı, HDP Onursal Başkanı, aynı zamanda Hakların Demokratik Kongresi’nin (HDK) kurucularından ve beş dönem Eş Sözcülüğü görevini yürüten Ertuğrul Kürkçü, HDK’ye yönelik operasyonları, savcıların iddialarını bianet’e değerlendirdi.

Kürkçü, HDK'nin, 2011 genel seçimlerinden sonra kurulan bir yurttaş girişimi olduğunu ifade etti. HDK'nin, siyasal parti kalıplarına sığmayan çokluk ve çeşitliliğe sahip olduğunu belirtti. Kürkçü, HDK'nin açık, saydam bir yapı olduğunu ve  herkesin gözü önünde hareket ettiğini, kuruluşunun ise mevzuatta yeri olan bir örgütlenme formuna dayandığı söyledi.

HDK'nin Abdullah Öcalan’ın talimatıyla kurulduğu iddialarına da yanıt veren Kürkçü, "Öcalan'ın açık legal siyasetin tanzimine ilişkin önerisi bir 'kongre partisi' kurulmasıydı, ama HDK siyasal yaşamın ve toplumsal mücadelelerin içinde gerçekleştiği koşullar gözönüne alınarak başka formatlarda gerçekleşti. Bu iddiaları ortaya atanlar ne Öcalan'ın düşüncelerinden haberdar, ne de HDK'nin ne olduğundan. Onların meselesi kriminalizasyon, ama o bile akıl gerektiriyor" dedi.

Ertuğrul Kürkçü’nün sorularımıza yanıtları şöyle:

"HDK, bir yurttaş girişimi olarak kuruldu"

HDK, fikri nasıl ortaya çıktı? HDK’yi kurarken neyi amaçlamıştınız?

Aslında HDK fikri, HDP fikrinden de önce ortaya çıktı. 2011 Haziran genel seçimlerine Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak, bağımsız adaylarla katılındı. Adaylar büyük bir destek ve güçle parlamentoya girdiler. Ulusal çapta herhangi bir örgütlenme olmamasına rağmen 36 milletvekilliği kazanıldı.

Blokun arkasında Kürtlerin özgürlük mücadelesinin dinamikleri, Türkiye sosyalist hareketinin ve demokratik kamuoyunun desteği vardı ve her yerelde, her bağımsız adayın arkasında da bir yurttaş bloku oluştu. Parlamentoya kendi temsilcilerini taşıyan bu halk ittifakının başarısının kalıcı olabileceğine dair çok esaslı veriler belirdi.

Uzunca bir süredir de kafalarda parlamentoda olunsa bile, halk hareketini müesses kurumlara hapsetmemek, halkın kendi gücünü ve iradesini dolaysızca yansıtacağı bir bağımsız doğrudan demokrasi zemini oluşturma fikri vardı. Bu düşünce karşılık buldu. Haziranda seçimler yapılmıştı. Ekim-Kasım 2011'de de Halkların Demokratik Kongresi kuruldu.

Halkların Demokratik Kongresi; bir parti veya dernek olarak düşünülmedi. Bugün de kendisini "kongre" olarak tanımlaması dolayısıyla “saçma sapan” yakıştırmalarla HDK’nin “illegal örgüt” olduğu palavrası üzerine iddialar inşa ediliyor. Bu iddialar tamamen gerçek dışı. Bir yanıyla HDK'nin kuruluşu, Türkiye'de hukuken kabul gören, mevzuatta yeri olan bir örgütlenme formuna dayandırıldı. HDK bir yurttaş girişimi olarak kuruldu, kendisini böyle tanımladı ve bu tüzel kişiliğiyle etkinliklerde bulundu, medyanın önüne çıktı. Bizler “eş sözcüler” olarak bu sıfatlarımızla Mecliste, kamuoyunda, siyasal partilerde, belediyelerde temaslar yürüttük, yayınlar yaptık. Bizim kendi hakkımızda kendi bildiğimiz ama devletin ve medyanın bilmediği hiçbir şey olmadı. Bu mudur illegalite? Böyle illegal olunuyorsa, ülkedeki en illegal yapı devletin kendisi olabilir ancak.

Yurttaş girişimi diye; partiler, dernekler ve vakıflardan gayri, herhangi bir kayıt kuyuda gerek olmaksızın, yurttaşların belli bir meşru hedefle bir araya gelerek oluşturdukları kendine özgü toplanmaya, toplaşmaya, topluluğa deniyor. Yurttaş girişimi bu kurgusuyla mevzuatın da tanıdığı ve kabul ettiği bir örgütsel çerçevedir.

Halkların Demokratik Kongresi'nin kuruluşuna, o zaman parlamentoda bulunan Barış ve Demokrasi Partisi, Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloku'na katılmış olan sosyalist partiler öncülük etmiş olsalar dahi -birçoğu o zaman, kuruluş halindeydi-, 78'liler Girişimi, dernekler, çevre örgütleri, Çerkesler, Pomaklar,Lazlar, Araplar, Aleviler’in kültür kurumları, dergi çevreleri, bireyler, kadın hareketleri, LGBTİ+'lar, demokrat Müslümanlar vb. vb. ... çok geniş bir katımlımla ortaya çıktı. Aslında bugün de bu kurumların listesi HDK internet sayfasında mevcut.

 

(Bianet)

özka lastik

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

İmam Bakır

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Reklam

lösev

Yazarlarımız

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği