Ev sahipleri tetikte: 376 bin kişiye 7.4 milyar lira ceza... Şimşek duyurdu
Maliye Bakanlığı geçen yıl 1.1 milyon noktada denetim yaparak 7.4 milyar TL ceza kesti. 425 bin konutta ise "Kiracı var mı" diye inceledi. Tam 376 bin ev sahibi denetimlere yakalanırken, Mehmet Şimşek'ten dikkat çeken bir açıklama geldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi yaptı. Tespit edilen uyumsuzluklar nedeniyle 7.4 milyar lira ceza kesilirken denetimler kapsamında ev sahiplerinin de kapısı çalındı. Akşam gazetesinin haberine göre Başkanlığın kira gelirlerine yönelik 2024 yılında gerçekleştirdiği çalışmada içinde kiracı olduğu değerlendirilen 425 bin konutta yoklama yapıldı. Bu kapsamda 376 bin yeni mükellefin beyanname vermesi sağlandı. Böylece 2024 yılına ilişkin beyanname veren mükellef sayısında bir önceki yıla göre yüzde 26 artış meydana geldi.
55 BİN ADRES TARANDI
Çalışma, 55 bine yakın mükellefin de geçmiş yıllara ait kira beyannamesi vermesini sağladı. Verilen bu beyannamelerle 3.1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB tarafından bu yıl da kira gelirlerinin doğru beyanı için benzer çalışmalar yapılacak. Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağını önlemek, uyumsuz mükellefleri tespit etmek için analizler gerçekleştiriyor ve buna göre denetlenecek mükellef gruplarını tespit ediyor. Ayrıca ihbar ve şikayetlerle sahadan gelen öneriler de değerlendirilerek denetim alanları seçiliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri dışında 2024 yılında çok sayıda sektörde KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni, ödemelerin kayıtlarla uyumu gibi kayıt dışılığa sebep olabilecek hususları denetledi. Bu çalışmalara bandrollü ürün ve akaryakıt ürünlerine yönelik denetimler de dahil edildi.
32 BİN KİŞİNİN VERGİ KAYDI YOK
Geçen yıl kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında saha denetimlerine ağırlık veren Maliye, denetimlerde, 32 bin 255 kişinin hiç vergi kaydı olmadan tamamen kayıt dışı çalıştığını tespit etti. Bu tespitler üzerine gerekli işlemler tamamlanarak 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi. Ayrıca bandrol ekipleri, kaçak olduğu tespit edilen 2 milyon sigara ve alkollü içki ürünü ile 120 milyon dal makaron tespit etti.
132.5 MİLYARLIK KAYIT DIŞI HASILAT İÇİN İZAHA DAVET
GİB tarafından nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum süreçleri de başlatıldı. Kayıtlara yansımayan hasılatlar için mükelleflerden izahat istendi. Şirketlerin ortaklarına dağıttığı ve beyan edilmesi gereken kar payı, sporcuların elde ettiği ücret gelirinin beyanı, özel tekne ve yat satışları gibi özellikli konuların da arasında olduğu 25 farklı konuda vergi ziyaına neden olan mükellefler tespit edildi. Bu kapsamda 137 bin 25 mükellefle temasa geçilerek, 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için gönüllü uyum ve izaha davet çalışması başlatıldı. İlk aşamada 252 bin 322 beyanname ile 27,3 milyar lira kayıt dışı hasılatın beyanı sağlandı.
ŞİMŞEK: DENETİMDE YENİ SAFHAYA GEÇECEĞİZ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik denetimlerimiz yeni nesil analiz teknikleriyle sürecek. Bakanlık olarak bu yıl da bir yandan vergiye gönüllü uyumu gözetirken bir yandan da kayıt dışıyla mücadele denetimlerimizi katbekat artırarak yeni bir safhaya geçeceğiz" dedi. Şimşek "Bu yıl da kayıt dışılıkla mücadelemiz aralıksız devam edecek" diye konuştu.
Odatv.com
Benzer Haberler
Şanlıurfa'da Ekonomi Büyüyor
Ev sahipleri tetikte: 376 bin kişiye 7.4 milyar lira ceza... Şimşek duyurdu
AKP tren, köprü ve otoyollara asgari ücretten daha yüksek zam yaptı
Son dakika... Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam
TARSUS'TA İMHA EDİLECEK
GAÜN’de Yemek Fiyatları Olamaz Dedirtiyor! Bu İhale Nasıl Yapıldı?
Öztürkmen'den fıstık ve sulama eleştirisi
Malatya’da öğrencilere kötü haber