Gürcistan'da AB üyelik müzakerelerinin askıya alınması protesto edildi
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyelik başvuru sürecini 2028 yılı sonuna kadar askıya aldığını açıkladı.
Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini dört yıl süreyle askıya almasının ardından Perşembe gecesi başkent Tiflis'te protestocular polisle çatıştı.
Gürcü Rüyası partisinden Başbakan Irakli Kobakhidze bir basın toplantısı düzenleyerek kararı açıkladı ve uzun süredir beklenen bloğa katılma teklifinin 2028 sonuna kadar gündeme gelmeyeceğini belirtti.
Açıklama, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 26 Ekim seçimlerini kınayan ve seçimlerin "ne özgür ne de adil" olmasına yol açan büyük usulsüzlükleri gerekçe gösteren bir kararı kabul etmesinin hemen ardından geldi.
Brüksel, Gürcistan'ın iktidar partisinin ülkedeki demokratik işleyişte süregelen "çürümeden tamamen sorumlu" olduğunu söyledi. Usulsüzlükler arasında "seçmenlerin korkutulması, oy manipülasyonu, seçim gözlemcileri ve medyaya müdahale ve elektronik oylama makineleriyle ilgili bildirilen manipülasyon vakaları" yer aldı.
Avrupa Parlamentosu seçimlerin bir yıl içinde uluslararası gözetim altında yeniden yapılması ve başbakan da dahil olmak üzere üst düzey Gürcü yetkililere yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.
Başbakan Kobakhidze Gürcistan'ın bir Avrupa ülkesi olduğunu ve "Gürcistan'ı Avrupa ailesinin tam teşekküllü bir üyesi haline getirmenin" kendi sorumluluklarında olduğunu, ancak "Gürcistan-AB ilişkilerinin iki taraflı olduğunu ve sadece iki taraflı olabileceğini" ısrarla vurguladı.
Kobakhidze, "Biz uzun bir geçmişe sahip, gururlu ve kendine saygısı olan bir ulusuz. Dolayısıyla Avrupa Birliği'ne entegrasyonu Avrupa Birliği'nin bize yapması gereken bir iyilik olarak görmemiz kesinlikle kabul edilemez."
Kobakhidze ayrıca hükümetin Brüksel'den gelen tüm fonları reddedeceğini belirtti. AB, daha önce "yabancı ajan" yasası ve Gürcü Rüyası tarafından alınan ve anti-demokratik olarak görülen diğer kararlar nedeniyle Gürcistan'a sağladığı bütçe desteğini kestiğini açıklamıştı.
Muhalefetin yeni parlamentonun meşruiyetini tanımayı reddetmesi ve çalışmalarını boykot etmesi nedeniyle Kobakhidze başbakanlık görevine devam edecek. Gürcistan parlamentosu Kobakhidze'nin yeni kabinesini onayladı ancak muhalefetin koltukları boş kaldı.
Parlamento, Gürcistan'daki seçim manipülasyonu iddialarına yönelik bağımsız bir uluslararası soruşturmayı destekleyerek AB'yi, üye devletleri ve uluslararası toplumu bu iddiaları tanımamaya çağırdı.
Kobakhidze Gürcistan'ın AB adaylığının iptal edilmediğini, sadece askıya alındığını vurguladı. Konuşmasında, önümüzdeki dört yıl içinde gerekli reformları uygulamaya devam etme sözü veren Kobakhidze, 2028 yılına kadar ülkenin katılım müzakerelerini yeniden başlatmak ve 2030 yılında tam teşekküllü bir üye devlet olmak için diğer tüm aday ülkelerden daha hazır olacağını ilan etti.
Benzer Haberler
Narin cinayetinde bir halka daha çözüldü. Son gözaltıların ifadeleri ortaya çıktı
Tokat'ta taş ocağında çıkan yangın kontrol altına alındı
Yargıtay, Abdullah Zeydan hakkındaki yasaklı haklarının iadesi kararını bozdu
DEM Parti’den flaş karar: Sınıra yürüyecekler
Ortalığı kim karıştırdı, Odatv öğrendi: Görüşme ne zaman... Öcalan'ın avukatına sorduk
Gaziantep'te facianın eşiğinden dönüldü! TIR'ın dorsesinde kendisini astı: Jandarma ekipleri fark etti
12 Eylül karanlığını yaşayan insan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu 44 yıl sonra yine tutuklu
Bakan Yerlikaya duyurdu: Araçtan 825 Kilo uyuşturucu çıktı