Telefon
WhatsApp
HEDEP Van Milletvekili Mahmut DİNDAR, TBMM Genel Kurulunda görüşülen torba yasaya dair genel kurulda yaptığı konuşmada;
galerimax

Torba yasaların halkın sorunlarına çözüm getirmediğine, tüm kamu hizmetlerinin özelleştirilerek ücretli hale getirildiğine, buna rağmen vergilerin halktan çok ağır bir şekilde tahsil edildiğine değinen DİNDAR, vergi borçları nedeniyle merkezi idarenin, mükelleflerin ve bu arada kayyum gaspı altındaki belediyelerin mallarına el koymasını eleştirdi. Van kayyumunun belediyeyi 3 milyar ilave borçlandırmasını ve buna rağmen gayrı menkulleri satmasını gündeme getiren DİNDAR borç ve vergilerin hizmet olarak halka dönmediğini bunların nereye harcandığını sordu.

Konuşmanın tam metni ektedir.
Konuşmanın video görseli ve linki de ektedir.
Saygılarımla.

HEDEP VAN MV. MAHMUT DİNDAR’IN TBMM GENEL KURULUNDA GÖRÜŞÜLEN TORBA YASAYA DAİR KONUŞMASI

 

“Sözlerime cezaevlerinde tutulan yaşlı, hasta ve tüm siyasi tutsakları selamlayarak başlamak istiyorum. Umarım bir gün bu zulümlerin son bulduğu bir ülkede birlikte eşit yurttaşlar olarak yaşarız.

Değerli milletvekilleri, bir AKP klasiği hâline gelen bu torba yasalar bir yasama kurnazlığı olarak ifade edilmelidir. AKP halktan çalıp sermayeye, ranta, yandaşa vermek için her seferinde bir torba yasa alıp Meclise getiriyor. AKP iktidarı her yasa teklifiyle yeni bir karmaşaya yol açmakta, bir sonraki düzenlemeyle bu kargaşayı gidermeye çalışmakta fakat her defasında daha da belirsiz bir hâle getirmektedir. Bu torba yasada 10'dan fazla kanun ve bunlara bağlı yönetmelikler değişmek zorunda kalacaktır ama rantçılar dışında halkımızın lehine bir düzenleme olmayacaktır çünkü AKP'nin iktidarı, rantın ve yandaşın iktidarıdır. Bu yasa bir uyumlaştırma yasası değil, bir çuvallama ve vurgun yasasıdır.

Değerli milletvekilleri, kanunun 5'inci maddesinde kamunun vergi ve borçlarına karşılık hükümlülerden taşınmaz alınmasının süresi beş yıl daha uzatılıyor. 6183 sayılı Kanun'un geçici 8'inci maddesinin uygulanma süresi 2028 yılının sonuna kadar uzatılıyor yani devlet parasını alamadığından malını alacak. Bu düzenlemeyle, borcunu ödemede güçlük çeken mükellefler vergi borçlarına karşılık olarak merkezî kamu idarelerine gayrimenkullerini verecektir. Demokratik ülkelerde merkezden yerele kaynak ve teşvik verilirken Türkiye gibi antidemokratik ülkelerde tam tersi bir işlev uygulanıyor. Söz konusu düzenleme, ciddi bir borç yükü altında bulunan belediyelerin, işletmelerin ve yurttaşların mevcut borçlarını mülk satışlarıyla ödemek zorunda kaldıkları gerçeğini açığa çıkarmıştır.

Eskiden, alınan vergilerin yol, su, elektrik olarak döneceği ifade edilirdi ama şimdi bunlar fahiş fatura olarak vatandaşa maalesef geri dönüyor. Ekonomik kriz nedeniyle geliri düşen ve iflasın eşiğine getirilen işletmelerden ve yurttaşlardan ağır vergiler alınırken, sunulan kamu hizmetleri her geçen gün daha pahalı hâle geliyor. Özelleştirme politikalarıyla, neredeyse, ücretsiz herhangi bir kamu hizmeti kalmamıştır; eğitim, sağlık, ulaşım ve hatta güvenlik bile paralı hâle gelmiştir şu anda bu ülkede. Peki, o zaman, bu vergiler nereye harcanıyor? Halktan topladığınız trilyonlarca vergiyi nereye harcadınız?

Değerli milletvekilleri, Van başta olmak üzere kayyum atanan belediyelerin ciddi bir borç yükü altında bırakıldıkları, yerel seçimlere kısa bir süre kala belediyelere ait birçok taşınmazın satıldığı veya başka kurumlara devredildiği kamuoyuna yansımıştır. Vergi ve prim borçlarını ödemeyen kayyumlar, borca mahsuben belediyelerin taşınmazlarını ya satıyor ya da devrediyor. Satılan taşınmazların piyasa değerinin de doğru tespit edilmediği, bir talan siyaseti yürütüldüğü ifade edilmelidir. Belediyelere ait gayrimenkullerin değer belirleme raporlarının hakkaniyet ölçüsünde yapılmaması ve merkezî kurumlara çok ucuza devredilmesi sömürge yaklaşımıdır. Halkın olan bu değerlerin kayyum tarafından devir ve satışı hem hukuksuzcadır hem de etik değildir. Birçoğu yolsuzluğa, gasba ve hırsızlığa bulaşmış kayyumların geriye dönük olarak yaptığı bu işlemlerin derhâl iptal edilmesi gerekir.

Değerli halkımız, Van kayyumu Van Büyük Şehir Belediyesini 3 milyar TL borçlandırmıştır. Bunların dışında da belediyeye ait gayrimenkulleri satmış ve devretmiştir. Sömürge valileri ve kayyumların halkımızı temsil etmediğini, onları atayan iktidarın halk iradesini gasbeden bir yapı olduğunu zaten biliyoruz.

Halkımızı saygıyla selamlıyorum.”

 

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 ADS  Adana Demir. 0 0 0 0
2 ANT  Antalyaspor 0 0 0 0
3 HTY  Hatayspor 0 0 0 0
4 BJK  Beşiktaş 0 0 0 0
5 ÇRZ  Ç.Rizespor 0 0 0 0
6 ALNY  Alanyaspor 0 0 0 0
7 EYP  Eyüpspor 0 0 0 0
8 FB  Fenerbahçe 0 0 0 0
9 GS  Galatasaray 0 0 0 0
10 GFK  Gaziantep FK 0 0 0 0
11 GÖZ  Göztepe 0 0 0 0
12 KSM  Kasımpaşa 0 0 0 0
13 KON  Konyaspor 0 0 0 0
14 KYS  Kayserispor 0 0 0 0
15 İBFK  Başakşehir 0 0 0 0
16 SAMS  Samsunspor 0 0 0 0
17 BOD  Bodrum 0 0 0 0
18 SVS  Sivasspor 0 0 0 0
19 TS  Trabzonspor 0 0 0 0
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği