Telefon
WhatsApp
İsrail Genelkurmay Başkanı Lübnan'a olası kara harekatı planlarını açıkladı
galerimax

İsrail ordusu (IDF) Genelkurmay Başkanı, Lübnan'da olası bir kara operasyonuna hazırlandıklarını söyledi.

Kuzey sınırındaki birliklere hitap eden Halevi, Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'in son hava saldırılarının "olası girişim için zemin hazırlamak ve Hizbullah'ı geriletmeye devam etmek" için tasarlandığını söyledi.

Bu arada Hizbullah, Tel Aviv'i de hedef alan şimdiye kadarki en kapsamlı saldırısında İsrail'e düzinelerce füze fırlattı.

Tel Aviv'e gönderilen füzeye açık bir gönderme yapan Halevi, "Bugün Hizbullah ateş menzilini genişletti ve ilerleyen saatlerde çok güçlü bir yanıt alacaklar. Kendinizi hazırlayın" ifadelerini kullandı.

İsrailli askeri yetkililer, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan saldırıların ardından Hizbullah'ın fırlattığı karadan karaya füzenin önlendiğini açıkladı.

Füzeyle, Tel Aviv'de ve İsrail'in orta kesimlerinde hava saldırısı sirenleri çaldı. Herhangi bir can kaybı ya da hasar bildirilmedi. Ordu, füzenin fırlatıldığı Lübnan'ın güneyindeki bölgenin vurulduğunu açıkladı.

Hizbullah, son dönemde üst düzey komutanlarının hedef alınarak öldürülmesinden ve geçen hafta çağrı cihazları ile telsizlere gizlenmiş patlayıcıların onlarca kişinin ölümüne yol açtığı saldırıdan sorumlu tuttuğu İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın merkezine Kader 1 balistik füzesi fırlattıklarını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta boyunca devam eden roket atışları İsrail'in kuzeyinde 1 milyondan fazla insanın günlük yaşamını etkiledi; okullar kapatıldı ve halka açık toplanmalara kısıtlamalar getirildi.

Kıyı kenti Hayfa'da birçok restoran ve diğer işletmeler kapalı halde ve sokaklarda daha az insan var. Sınıra yakın bölgelerden güneye kaçan bazı kişiler de yeniden ateş altında.

İsrail, Gazze'de konuşlu binlerce askerini kuzey sınırına kaydırdı. Hizbullah'ın, İsrail'in herhangi bir bölgesini vurabilecek kapasitede olmak üzere 150.000 roket ve füzeye sahip olduğu düşünülürken, örgütün geçtiğimiz ekim ayından bu yana 9000 roket ve insansız hava aracı kullandığı söyleniyor.

Saldırılar nedeniyle on binlerce kişi yerinden oldu

Lübnan sağlık bakanı çarşamba günü devam eden İsrail saldırılarında 50'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı. Böylece son üç günde ölenlerin sayısı 615'e yükselirken 2000'den fazla kişi de yaralandı.

Bu hafta, 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasında aylarca süren savaştan bu yana Lübnan'da yaşanan en ölümcül haftaydı.

Gerilimin tırmanmaya devam etmesi üzerine İsrail ordusu yedek birliklerini harekete geçireceğini açıkladı.

İsrail'in çarşamba günü yaptığı açıklamada hava kuvvetlerinin öğleden önce Lübnan'daki 280 kadar Hizbullah hedefini vurduğunu, bunların arasında İsrail'in kuzeyindeki Safed ve Nahariya kentlerine roket fırlatmak için kullanılan rampaların da bulunduğunu söyledi.

Kaçan aileler Beyrut'a ve kıyı kenti Sidon'a akın ederek sığınaklara dönüştürülen okullarda, arabalarda, parklarda ve sahil boyunca uyudular. Bazıları ülkeyi terk etmeye çalışarak Suriye sınırında trafik sıkışıklığına neden oldu.

Güneydeki İsrail hava saldırılarından kaçan insanlar Lübnan'ın Sidon şehrine sığınmaya başladı. / 25 Eylül 2024 Çarşamba.
Güneydeki İsrail hava saldırılarından kaçan insanlar Lübnan'ın Sidon şehrine sığınmaya başladı. / 25 Eylül 2024 Çarşamba.Mohammed Zaatari/Copyright 2024 The AP. All rights reserved

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Lübnan'a yönelik beş gün süren saldırıları nedeniyle 90.000'den fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın yaklaşık bir yıl önce İsrail'in kuzeyine roket atmaya başlamasından bu yana Lübnan'da toplam 200.000 kişinin yerinden edildiğini bildirdi. Bu durumun İsrail'in misilleme saldırılarından kaynaklandığı belirtildi.

İsrail, vatandaşlarının kuzeydeki evlerine dönebilmelerini sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaya söz verirken, Hizbullah da Gazze'de ateşkes sağlanana kadar roket saldırılarını sürdüreceğini bildirdi.

(Euronews)

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 6 6 0 18
2 FB  Fenerbahçe 6 4 1 13
3 BJK  Beşiktaş 5 4 0 13
4 İBFK  Başakşehir 6 4 1 13
5 SAMS  Samsunspor 6 4 2 12
6 GÖZ  Göztepe 5 2 0 9
7 EYP  Eyüpspor 6 2 1 9
8 KON  Konyaspor 6 2 2 8
9 SVS  Sivasspor 7 2 3 8
10 ANT  Antalyaspor 6 2 2 8
11 KSM  Kasımpaşa 6 1 2 6
12 ALNY  Alanyaspor 6 1 2 6
13 BOD  Bodrum 6 2 4 6
14 TS  Trabzonspor 5 0 0 5
15 GFK  Gaziantep FK 5 1 3 4
16 ÇRZ  Ç.Rizespor 6 1 4 4
17 KYS  Kayserispor 5 0 2 3
18 HTY  Hatayspor 6 0 4 2
19 ADS  Adana Demir. 6 0 5 1
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği