Telefon
WhatsApp
İsrail Lübnan'da Hizbullah bağlantılı finans kuruluşlarını hedef aldı
galerimax

İsrail ordusu, Lübnanlı militan grup Hizbullah'ı destekleyen banka ve diğer finans kuruluşlarını hedef almak üzere Lübnan'a yeni saldırılar düzenlediğini açıkladı.

Pazar gece geç saatlerde düzenlenen saldırılarda, Hizbullah'a bağlı bir finans kuruluşunun Beyrut'taki şubeleri, Lübnan'ın güneyi ve Bekaa Vadisi'ndeki bazı şubeleri vuruldu. Herhangi bir can kaybı bildirilmedi.

İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) daha önce yaptığı açıklamada, 14'ü başkent Beyrut'ta olmak üzere 24 bölge için tahliye çağrısında bulunmuş, gece boyunca saldırıların devam edebileceği uyarısında bulunmuştu.

Açıklamada, "Önümüzdeki birkaç saat içinde çok sayıda hedefe ve gecenin ilerleyen saatlerinde daha fazla hedefe saldıracağız. Önümüzdeki günlerde İran'ın sivil kurumları, dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK'ları) terör faaliyetlerine kılıf olarak kullanarak Hizbullah'ın terör faaliyetlerini nasıl finanse ettiğini ortaya koyacağız. Gece boyunca saldıracağız ve önümüzdeki birkaç ay içinde saldırının sonuçlarını açıklayacağız," denildi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir İsrail istihbarat yetkilisi, saldırıların ana hedefinin Hizbullah tarafından yönetilen bankacılık sistemi El Kard El Hasan olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Suudi Arabistan tarafından yaptırım uygulanan ve kâr amacı gütmeyen bu kuruluş nakit bazlı finansal hizmetler sunuyor ve yüz binlerce sıradan Lübnanlı tarafından kullanılıyor.

El-Kard el-Hasan yaptığı açıklamada, hedef alınma kararının İsrail'in "iflasının" bir işareti olduğunu söyledi ve müşterilerine fonlarının güvende olmasını sağlamak için önlemler aldıklarına dair güvence verdi.

Beyrut'ta yaşayan yüzlerce kişi IDF'nin tahliye çağrısının ardından evlerini terk etti ve kısa bir süre sonra şehirde patlama sesleri duyuldu.

Görgü tanıkları paniğe kapılan kalabalığın sokakları tıkadığını ve şehrin bazı bölgelerinde trafik sıkışıklığına neden olduğunu söyledi.

İsrail saldırılarında hedef alınan Lübnan'ın güneyindeki banliyölerden alevler ve dumanlar yükseliyor, 20 Ekim, 2024
İsrail saldırılarında hedef alınan Lübnan'ın güneyindeki banliyölerden alevler ve dumanlar yükseliyor, 20 Ekim, 2024 Hussein Malla/Copyright 2024 The AP. All right reserved

Beyrut'a yönelik yeni saldırılar, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Lübnan'daki sivil kayıpların "çok yüksek" olduğunu söylemesinden hemen sonra gerçekleştirildi.

Lübnan'daki sağlık yetkilileri son haftalarda İsrail saldırılarında 1.700'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve bunların yaklaşık dörtte birinin kadın ve çocuk olduğunu bildirdi.

Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail ve Hizbullah arasında bir yıldır tırmanan gerilim ve sık sık yaşanan sınır ötesi ateş geçtiğimiz ay topyekûn savaşa dönüştü.

İsrail eylül sonunda Lübnan'a "hedefli" bir kara harekatı başlattığını duyurdu. Şu anda 15.000 kadar askerin ülkede olduğu tahmin ediliyor.

IDF, Hizbullah'ın pazar günü ülkeye 170'den fazla roket fırlattığını ve kuzeydeki Safed kentine yapılan bir saldırının yol açtığı yangında üç kişinin hafif yaralandığını açıkladı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İsrail hava saldırısında vurulan yıkılmış bir binadan, Hizbullah komutanı İmad Muğniye'nin portresi yakınında duman yükseliyor, 20 Ekim 2024.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta İsrail hava saldırısında vurulan yıkılmış bir binadan, Hizbullah komutanı İmad Muğniye'nin portresi yakınında duman yükseliyor, 20 Ekim 2024.Hussein Malla/Copyright 2024 The AP. All right reserved

Lübnan ordusu çatışmalarda büyük ölçüde kenarda kaldı. Lübnan'da saygın bir kurum olan ordu, İran tarafından finanse edilen Hizbullah'a iradesini kabul ettirecek ya da ülkeyi olası bir İsrail işgaline karşı savunacak kadar güçlü değil.

İsminin açıklanmasını istemeyen üç ABD'li yetkiliye göre ABD, İsrail'in İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırısına karşılık olarak askeri varlıklarını askeri bir saldırı için hazırladığını gösteren gizli belgelerin izinsiz olarak yayınlanmasını soruşturuyor.

İran, Hizbullah'ın başlıca mali destekçilerinden biri ve aynı zamanda Gazze'deki militan grup Hamas'a da destek sağlıyor.

K:Euronews

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 9 8 0 25
2 BJK  Beşiktaş 8 6 0 20
3 SAMS  Samsunspor 9 6 2 19
4 FB  Fenerbahçe 8 5 1 17
5 EYP  Eyüpspor 9 4 2 15
6 İBFK  Başakşehir 8 4 2 14
7 GÖZ  Göztepe 8 3 2 12
8 TS  Trabzonspor 8 2 0 12
9 KSM  Kasımpaşa 9 2 2 11
10 SVS  Sivasspor 9 3 4 11
11 KON  Konyaspor 9 3 4 11
12 BOD  Bodrum 9 3 5 10
13 ÇRZ  Ç.Rizespor 9 3 5 10
14 ALNY  Alanyaspor 9 2 4 9
15 ANT  Antalyaspor 9 2 5 8
16 GFK  Gaziantep FK 8 1 4 6
17 KYS  Kayserispor 8 0 3 5
18 HTY  Hatayspor 8 0 5 3
19 ADS  Adana Demir. 8 0 7 1
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği