Malatya’da 16 kişinin öldüğü otelde ‘kolon kesildi’ iddiası
Malatya’da, 6 Şubat 2023’teki ilk depremde yıkılması sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği Avşar Otel davasına devam edildi. Müşteki avukatları, “Otelde kolonların kesilip, duvarların yıkılarak düğün salonu haline getirildiği” iddia etti.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 13 sanıklı duruşmada, sanık Halime E.’nin avukatı Mustafa Bakan,
“Binanın alt katında esaslı bir tadilat gerçekleştirilerek lobi alanı oluşturulmuş ve bu işlem sırasında perde beton kesilmesi yapılmıştır. Tadilata esas evrakların Malatya Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediyesinden istenmesini talep ediyoruz”
talebinde bulundu.
Otelin yıkılması sonucu oğlu Emre Erol’u kaybeden Mehmet Erol,
“Buraya gelirken torunum aradı, “Dede, bana babamı getir” dedi. Bu otelde 16 kişi öldü ama hiç kimse tutuklanmadı. Otelde kolonlar kesilmiş, tutuklu kimse yok”
dedi.
Müşteki avukatlarından Veysel Ertarğın ise
“Bu otel önce apartman yapılmış sonra 2001 yılından itibaren otel olarak işletilmiş. Binanın onlarca kez statiği değiştirilmiş. Düğün salonu yapılmış, salonunun kolonları yoktur. Binanın yıkılmasına sebebiyet veren şahısların tamamının tutuklanmasını talep ettik ama mahkeme tutuklama yapmadı”
ifadelerini kullandı.
Müşteki avukatlarından Reşat İpek Bayrak ise
“16 candan sorumlu olanların tutuklanması gerekiyor. Bina 2 bin metrekare kapalı olan üzerinde yapılmış, 4 bin metrekareye çıkartılmış. Fotoğraflar olası kastı gösteriyor. Fotoğraflar incelendiğinde otelde kolonların kesildiğini ve duvarların yıkılarak düğün salonu haline getirilmiştir”
dedi.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanmasına ilişkin talepleri reddederek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.
Avşar Otel’in iddianamesinde yer alan bilirkişi raporunda, ilk projelendirme sonrasında yapılan tadilatlarla yapının apartmandan otele dönüştürülmesi, bina cephelerine yapılan cam giydirme ve teras katın kullanıma açılması yapı ağırlığının ve yapı yüklerinin daha da artmasına sebep olduğuna dikkat çekildi. Raporda,
“Yapıda yapılan ve davranışı kötüleştiren tüm tadilat işlemlerine rağmen; betonarme projeler açısından ya da yapının taşıyıcılığı açısından hiç değerlendirilme yapılmadığı anlaşılmıştır. Bu uygulamadan yapı sahibi, müteahhit, fenni mesul ve ilgili belediye imar işleri sorumlu olup her biri ilgisine göre kusurlu olduğu değerlendirilmiştir”
ifadesi yer aldı.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamada, ilk iddianamede Avşar Otel’in işletmecilerinin Barbaros A. ve Osman A. şantiye şefi Halime E., otel teras katı çelik çatı projesini çizen Ensari Y., dönemin İnşaat Mühendisleri Temsilcisi Mehmet K., ikinci iddianamesinde ise projelerdeki imza ve onaylarından dolayı dönemin belediye personelleri Hakan B., Yaşar K., Mustafa B., Alper Y., Ahmet Ö., Hamit G., Ekrem Ö. ve henüz ana dosyayla birleştirilmemiş olan üçüncü iddianamede ise otelin sahiplerinden Hasan Hüseyin A. İle birlikte 13 sanık yargılanıyor.
6 Şubat’taki ilk depremde Sanayi Kavşağı’nda bulunan Avşar Otel’in çökmesi sonucunda Aykut Koca (38), Aslan Aslan (55), Can Haydar Demirezen (36), Emre Erol (35), Hasan Kan (55), Meltem Özgen (47), Muhammed Mehmet Havan (12), Mustafa Celep (48), Osman Bilal Osman Mohamed (26), Ömer Lütfü Türkan (20), Vıjar Kumar (37), Zekine Aslan (55), Adlibanı Özel (51), Ebru Kılıç (18), Güldane Kılıç (64), Nazif Kılıç (44) enkaz altında kalarak ölmüştü.
(Malatya söz)
Benzer Haberler
ŞANLIURFA'DA TIR ŞARANPOLE YUVARLANDI
11 Nisan Şanlıurfa’nın Kurtuluşu Kutlama Mesajı
Türkiye'yi Nisan karı vurdu! Okullar tatil, seferler iptal
BİR KAMYONETTE 8 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI
Rusya ve ABD, İstanbul'da bir araya gelecek: 'Gündem Ukrayna değil’
İran'da maden faciası: 7 kişi hayatını kaybetti
OTİZMLİ ÇOCUKLAR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ETKİNLİĞİ İLE GÖNÜLLERİNCE EĞLENDİ
TAHRİP OLAN YOLLAR İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR