Norveç Mülteci Konseyi Başkanı: Yardım kesintileri Afganistan'daki kadınlar için en büyük tehdit
Taliban'ın Ağustos 2021'de yönetimi ele geçirmesi, dış yardımların neredeyse bir gecede kesilmesinin ardından milyonlarca kişiyi yoksulluğa ve açlığa sürükledi.
Üst düzey bir yardım kuruluşunun başkanı, Afganistan'a yönelik fon kesintilerinin ülkedeki kadınlara yardım bakımından en büyük tehdit olduğu uyarısında bulundu.
Norveç Mülteci Konseyi (NRC) Genel Sekreteri Jan Egeland, sivil toplum gruplarına verilen mali desteğin ve Afganistan'a yapılan insani yardımın azalmasının yükünü kadınların ve kız çocuklarının çektiğini belirtti.
NRC 2022'de 772.484 Afgan'a yardım etmişti ancak 2023'te bu sayı 491.435'e düştü.
Geçen yıl 216.501 kişiye yardım eden yardım kuruluştan faydalananların yarısını kadınlar oluşturuyor.
Egeland yaptığı açıklamada, "Son iki yılda birbiri ardına akran kuruluşların programlarını ve personelini azalttığını görüyoruz. Afgan kadınlara yardım sağlayan programlara yönelik en büyük tehdit fon kesintileri. Afgan kadınlarının gelecekteki refahı için en büyük tehdit eğitime yöneliktir," dedi.
Taliban'ın Ağustos 2021'de yönetimi ele geçirmesi, dış yardımların neredeyse bir gecede kesilmesinin ardından milyonlarca kişiyi yoksulluğa ve açlığa sürükledi.
Ülkenin yeni yöneticilerine yönelik yaptırımlar, banka transferlerinin durdurulması ve Afganistan'ın döviz rezervlerindeki milyarlarca doların dondurulması, ABD ve NATO güçlerinin çekilmesinden önce yardıma bağımlı ekonomiyi destekleyen küresel kurumlara ve dışarıdan gelen paraya erişimi kesti.
Egeland, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer kuruluşlar uluslararası toplumu Afganistan'ı desteklemeye devam etmeye çağırdı.
Norveç Mülteci Konseyi gibi kuruluşlar, beslenme ve aşılama da dahil olmak üzere eğitim ve sağlık programları aracılığıyla Taliban sonrası dönemde ülkede kamu hizmetlerinin ayakta tutulmasına yardımcı oldu.
Ancak kadınlar ve kız çocukları, Taliban'ın getirdiği kısıtlamalar ve devam eden kadın sağlık personeli eksikliği nedeniyle sağlık hizmetlerine ve eğitime erişimde giderek daha fazla engelle karşı karşıya.
Egeland, Afgan kadın ve kız çocuklarının dünya liderlerinin kendilerine "bir numaralı önceliklerinin" eğitim ve insan hakları olduğunu belirttiklerini unutmadıklarını söyledi.
Batıdaki Herat vilayetinden telefonla Associated Press'e (AP) konuşan Egeland, "Artık dul kadınlar ve bekar anneler için geçim programlarını bile finanse edemiyoruz," dedi.
Uluslararası toplum, yerel politikalarla uyuşmazlık içinde olduğu pek çok ülkede insani yardım sağladı.
Ancak Taliban politikalarına karşı muhalefetin yanı sıra birçok ülkede yardım fonlarının "genel olarak azalmasının" Afganistan'daki açığı daha da kötüleştirdiğini belirten Egeland, gezisi sırasında Taliban yetkilileriyle yaptığı görüşmelerin çoğunun kadın ve kız çocuklarına yönelik derslerin yeniden başlatılması ihtiyacıyla ilgili olduğunu belirtti.
"Hala bunun gerçekleşeceğini ancak koşulların uygun olmadığını savunuyorlar," dedi. "Koşulların ne olduğu konusunda anlaşmaya varmaları gerektiğini söylüyorlar."
K:EURONEWS
Benzer Haberler
Türkiye'nin İran'a geri gönderdiği rapçi Tatalu idama mahkum edildi
ABD'de Donald Trump resmen göreve başladı
Gazze'deki ateşkesin ikinci gününde 90 Filistinli kadın ve çocuk serbest bırakıldı
Norveç Mülteci Konseyi Başkanı: Yardım kesintileri Afganistan'daki kadınlar için en büyük tehdit
El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde:
Irak, Kerkük petrol sahalarının geliştirilmesi için İngiliz 'BP' ile anlaşma imzaladı
ABD tamamen yasakladı, Türkiye'de her yerde var
İsrail ile Hamas arasındaki ilk esir takası başlıyor