Telefon
WhatsApp
ŞANLIURFA'DA ÖĞRETMENLER VE ÖĞRENCİ SORUNLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
galerimax

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
10.09.2024

Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili

Yaz tatilinin bitip eğitim-öğretim yılının açılmasıyla Şanlıurfa’da okul çağındaki öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin pek çok sorunu yeniden ortaya çıkmıştır. Okul ve öğretmen sayısı, okulların fiziki ve teknik imkanlarının yanı sıra, eğitim hizmetinin kalitesini etkileyen, velileri zor durumda bırakan problemler ard arda tarafımıza iletilmektedir.
Şanlıurfa ili Karaköprü ilçesinde yaşayan bir veli, çocuklarının eğitim durumu ve okul koşullarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtmiştir. Biri 3. sınıfa geçen ve diğeri bu sene 1. sınıfa başlayan çocuklarının, evlerinin 300 metre yakınında İncirliova İlköğretim Okulu’na kayıt olduğu ve büyük çocuğunun iki yıldır bu okulda öğrenim gördüğünü ifade etmiştir. 2 Eylül Pazartesi günü kendilerinden habersiz ve istekleri dışında çocuklarının bu okuldan nakillerinin Güllübağ İlköğretim Okulu'na alındığını öğrenmiştir.
Güllübağ İlköğretim Okulu, evlerinin 3 km ötesinde, ormanlık bir alanda, ulaşımı oldukça zor ve çocuklar için tehlikeli olan 50 Metre Yolu isimli işlek bir caddenin arkasında olup, okulun ilk günü veliler dahi okul girişini bulmakta zorlanmışlardır. Okulun etrafı ormanlık alan ve inşaatla çevrili olup, çocuklar için güvenli değildir. Çocukları kendilerinden habersiz başka okula nakledilen bin öğrencinin aileleri, küçük çocuklarının bu kadar uzak ve sapa bir yerdeki okula gitmesini istememektedir. Ayrıca aileler, çocukları okula yakın okullarda okurken ödedikleri servis ücretlerinin üç-dört katı servis ücreti ödemek zorunda kalacakları için mağdur olmuşlardır.
Okulun ilk günü, çocuklarını götüren veliler, okulun fiziki ve teknik imkanlarının yetersiz olduğunu, okulda su ve elektrik olmadığını, bazı sınıflarda sıra, akıllı tahta bulunmadığını dolayısıyla eğitim-öğretime uygun olmayan koşullar olduğunu görmüşlerdir. Ayrıca okulun inşaatının devam ettiği ve hijyenik ihtiyaçlar için gerekli düzenlemelerin yapılmadığı görülmüştür. Diğer yandan yeni açılan okulda oldukça fazla öğretmen açığı olup, pek çok sınıf halihazırda öğretmensizdir.
İlkokul çağındaki çocuklar için okul hayatlarının en önemli parçası, yaşlarına, algılama seviyelerine ve gelişimlerine uygun fiziki ortamlarda eğitim görmeleridir. Ailelerinden ilk kez ayrılan en az bin çocuğun, yetişkinlerin dahi durmakta güçlük çekeceği, elektrik, su, kanalizasyon sorunu olan okullarda, evlerinden bu kadar uzak ve okul çevresinin tehlikeli olduğu bir okulda öğrenim görmesi doğru değildir.
Hazırlıkları tamamlanmadan açılan ve öğrencilerin, velilerin haberi olmadan nakledildikleri bir okulda sorunların devam edeceği aşikâr olup, Bakanlığınız eğitim-öğretime zarar verecek bu olumsuz tablodan sorumludur.

Bu bağlamda;

1. Farklı okullarda öğrenim gören ve aileleri tarafından başka okullara kayıtları yapılan binden fazla öğrencinin nakillerinin Güllübağ İlköğretim Okulu’na alınmasının nedeni nedir?
2. Karaköprü ilçesinde yaşayan ve nakli buraya alınan öğrencilerin ailelerine neden haber verilmemiş, görüşleri alınmamış, imkanları sorulmamıştır?
3. Çeşitli okullardan Güllübağ İlköğretim Okulu’na nakledilen öğrenciler neye göre belirlenmiş, nasıl bir usul izlenmiştir?
4. Neden Güllübağ İlköğretim Okulu’nda yaşanan fiziki, teknik, altyapı ve öğretmen eksiklikleri giderilmeden eğitim-öğretime başlanmıştır? Bakanlığınız bu konuda bilgi sahibi midir?
5. Fiziki, teknik ve alt yapı sorunları ve eksiklikleri olan Güllübağ İlköğretim Okulu’nda öğrencilerin başına gelebilecek en ufak kaza, hastalık veya benzer sorunlardan kim sorumludur?
6. Sınıflarda sıra ve akıllı tahta bulunmayan, öğretmenlerin olmadığı bir okulda nasıl bir eğitim-öğretim verilecektir? Bu eksiklikler neden yaz tatilinde giderilmemiş, öğrencilerin okul zamanlarına mal olmuştur?
7. Okulun çevresindeki ana yollarda okula ulaşım için üst geçit veya alt geçit bulunmadığı iddiaları doğru mudur?
8. Evlerinin 300 m yakınındaki bir okuldan 3 km uzaktaki bir okula çocuğunun nakli alınan veliler, çocuklarının bu okula ulaşımını nasıl sağlayacaktır, benzer durumdaki öğrencilere Bakanlığınız tarafından ücretsiz servis temin edilecek midir?
9. Okul çevresinde devam eden inşaat alanları, okulun yabani bir ormana yakın olması, okul yolunda trafiğin hızlı ve işlek olduğu 50 Metre Yolu’nun bulunması ilköğretim okulu standartlarına uygun mudur? Bu nedenlerden doğan güvenlik tehlikesinin sorumlusu kimdir?
10. Güllübağ İlköğretim Okulu’ndaki çocuklar için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakanlık olarak mevcut tehlikelere karşı hangi tedbirler alınacaktır? Öğrenci ve velilerin maruz kaldığı sorunlar nasıl çözülecektir?

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 8 7 0 22
2 SAMS  Samsunspor 8 6 2 18
3 BJK  Beşiktaş 7 5 0 17
4 FB  Fenerbahçe 7 5 1 16
5 İBFK  Başakşehir 7 4 1 14
6 GÖZ  Göztepe 7 3 1 12
7 EYP  Eyüpspor 8 3 2 12
8 KON  Konyaspor 8 3 3 11
9 BOD  Bodrum 8 3 4 10
10 TS  Trabzonspor 7 1 0 9
11 ALNY  Alanyaspor 8 2 3 9
12 KSM  Kasımpaşa 8 1 2 8
13 SVS  Sivasspor 8 2 4 8
14 ANT  Antalyaspor 8 2 4 8
15 ÇRZ  Ç.Rizespor 8 2 5 7
16 GFK  Gaziantep FK 7 1 4 5
17 KYS  Kayserispor 7 0 3 4
18 HTY  Hatayspor 7 0 4 3
19 ADS  Adana Demir. 8 0 7 1
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği