Telefon
WhatsApp
SES 13 taleple ülke çapında bir gün iş bıraktı
galerimax

6 milyon kamu çalışanı ve emeklileri ile ailelerini yakından ilgilendiren 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri başlarken Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri ülke genelinde bir gün iş bırakarak adil ücret ve şiddetten arınmış çalışma ortamı istedi.

3 milyon 700 bini aşkın kamu görevlisi ve 2,5 milyonu memur emeklisi olmak üzere yaklaşık 6 milyondan fazla emekçi ve ailelerini ilgilendiren 7. Dönem toplu pazarlığı bugün, 1 Ağustos 2023, Salı günü başladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi birçok kentte bir gün iş bıraktı.

13 talep

SES'in iş bırakmalar öncesinde yayınladığı bildiriyle sağlık emekçilerinin toplu sözleşme masasına getirilmesini istediği 13 genel talep kısaca şöyle:

▶ Tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret.

▶ Haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmaksızın ihraç edilen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin işe iadesi.

▶ Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası.

▶ Geriye dönük olarak, yılda 90 gün yıpranma payı (fiili hizmet süresi) ödenmesi.

▶ Nöbet, icap ve fazla mesai ücretlerinin 2 kat arttırılması.

▶ Sağlık alanında çalışan tüm emekçilerin "sağlık hizmetleri sınıfı"na alınması.

▶ Üniversite hastanelerinde çalışanlara da tayin hakkı.

▶ Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için "şiddet üreten sağlık sistemi"nin değişmesi.

▶ Sözleşmeli tüm çalışanların 657 4/A kapsamına alınması.

▶ Kamu sağlık hizmeti verilen ASM'lerde (Aile Sağlık Merkezi) her türlü giderlerin devlet tarafından karşılanması.

▶ Covid-19 gibi meslekle ilgili hastalıkların, illiyet bağı aranmadan sağlık kurumlarında çalışan tüm personel için meslek hastalığı sayılması.

▶ Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü personelinin özlük, mali ve sosyal haklarını, bir an önce Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğündeki emsali personellere eşitlenmesi. Sağlık Bakanlığı'nın diğer tüm personellerine sağlanan imkan ve haklardan aynı ve eşit derecede yararlandırılması. 

▶ Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olması. Muayenede, tedavide ve ilaçta hiçbir ad altında katkı, katılım payı, ilave ücret alınmaması.

Salı günü kamu sağlık kurumlarında iş bırakma eylemlerinin gerçekleştiği başlıca kentler arasında Mardin, Antalya, İzmir, Urfa, Diyarbakır, Batman, Dersim, İstanbul, Mersin var.

Mardin

Eğitim ve Araştırma Hastanesi poliklinikleri önünde bir araya gelen emekçilere hitap eden SES Şube Eşbaşkanı Dr. Özgür Bilek, TİS masasına KESK tarafından gönderilen tüm taleplerin kabul edilmesi için iş bıraktıklarını dile getirdi.

Antalya

SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Dr. Kaan Taşer, "Şiddet üretmeyen bir sağlık sistemi inşa etmek zorundayız. Aynı zamanda demokratik bir ülke yaratma mücadelemizi de yükseltmek zorundayız" dedi. Eş Başkan Taşer, daha sonra taleplerini sıraladı.

İzmir

Kent genelinde birçok hastanede iş bırakan sağlık emekçileri İzmir'de İl Sağlık Müdürlüğü önünde "Yeter Fahrettin bizi mahvettin" ve "Sağlıkta şiddete son" dövizleri altında bir araya geldi.

İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Uz. Dr. Muhteber Çolak'ın açıkladığı ortak duyuruda, sağlıkta yaşanan sorunların çözülmesini isteyen SES üyeleri, slogan ve halaylar eşliğinde taleplerini duyurdular.

Urfa

SES Urfa Şubesi, Balıklıgöl ve Viranşehir Devlet Hastaneleri önünde açıklama yaptı. Riha Tabip Odası üyesi doktorlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da açıklamaya destek verdi. Balıklıgöl Devlet Hastanesi Poliklinik binasında gerçekleştirilen açıklama öncesi TİS maddelerinin yer aldığı kitapçıklar sağlık çalışanlarına dağıtıldı. "Grevdeyiz" pankartı açılırken, eylemde "Savaşa değil sağlığa bütçe", "Krizin bedelini sermaye ödesin" ve "Anadilde sağlık temel haktır" yazılı dövizler taşındı.

Diyarbakır

SES üyeleri, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Sık sık "Direne direne kazanacağız", "Bijî berxwedana kedkaran" ve "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atan emekçiler, "Haklarımız ve taleplerimiz için iş bırakıyoruz" ve "Grevli TİS hakkı demokratik bir çalışma yaşamı için mücadelemiz sürecek" pankartları açtı.

SES Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, "Ezilenler halklar bir araya gelince barbar iktidarlar muhakkak geri adım atarlar. Gasp edilen haklarımızın verilmesi için iş bıraktık" dedi. SES Amed Şube Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak ise açıklama metnini okudu.

Adana

Çukurova'da sağlık emekçileri, Adana Şehir Hastanesi Başhekimliği önünde bir araya geldi. Açıklamaya, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası ve Aile Hekimliği Birliği Sendikası (AHESEN) katıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de destek verdi.

Hekim Birliği Sendikası Adana Şube Başkanı Uzm. Dr. Mehtap Doğan ortak açıklamada "Ölüyoruz, öldürülüyoruz, ekonomik olarak açlık sınırındayız, tükeniyoruz" diyerek, insanca yaşayacak bir ücret, güvenli çalışma ortamı istedi.

Mersin

Mersin'de Toros Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlıkçılar, "Ölüyoruz, öldürülüyoruz, ekonomik olarak açlık sınırının altınındayız" pankartını açarak, "Emek eylem direniş", "Giyim yardımı yapılsın" dövizleri taşıdı. Verilen mücadelenin sadece kendileri için değil hastalar içinde olduğunu belirten sağlıkçılar, destek çağrısında bulundu.

İstanbul

Sağlık emekçileri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. "Sağlıkta terör var ama ceza yok", "Sözleşme sizin keyfinize kalamaz" ve "Devletin memuru yoksul olamaz" dövizlerinin taşındığı açıklamada sık sık, "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın haklı mücadelemiz" sloganları atıldı.

Ortak açıklamayı yapan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu üyesi Bilge Mehmetzade, "Tırnak makasıyla AVM'lere dahi girilemeyen bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa sola ateş edebilen kişilerle iç içeyiz. Şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalışırken, her an bu silahtan çıkan bir kurşunla, hatta başımıza indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölebiliriz" dedi. Yanı sıra ülkede enflasyonun giderek arttığını ve buna bağlı olarak alım gücünün hızla düştüğüne dikkat çeken Mehmetzade, buna rağmen sağlık çalışanlarının düşük ek ödemelerle avutulmaya çalışıldığını vurguladı.

Mehmetzade'nin ardından Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu (SABİM) bünyesindeki sendika temsilcileri de, sağlık emekçilerinin her alanda ihlallere maruz kaldığını belirterek, çalışma şartları düzeltilene dek mücadele edeceklerinin altını çizdi.

(bianet)

taşkale

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Çiftçibilir

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 8 7 0 22
2 SAMS  Samsunspor 8 6 2 18
3 BJK  Beşiktaş 7 5 0 17
4 FB  Fenerbahçe 7 5 1 16
5 İBFK  Başakşehir 7 4 1 14
6 GÖZ  Göztepe 7 3 1 12
7 EYP  Eyüpspor 8 3 2 12
8 KON  Konyaspor 8 3 3 11
9 BOD  Bodrum 8 3 4 10
10 TS  Trabzonspor 7 1 0 9
11 ALNY  Alanyaspor 8 2 3 9
12 KSM  Kasımpaşa 8 1 2 8
13 SVS  Sivasspor 8 2 4 8
14 ANT  Antalyaspor 8 2 4 8
15 ÇRZ  Ç.Rizespor 8 2 5 7
16 GFK  Gaziantep FK 7 1 4 5
17 KYS  Kayserispor 7 0 3 4
18 HTY  Hatayspor 7 0 4 3
19 ADS  Adana Demir. 8 0 7 1
20

Reklam

300 X 250 Reklam Alanı

Şanlıurfa Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği