12 EYLÜL FAŞİZMİ
12 Eylül Türkiye ve İnsanlar
Bugün 12 EYLÜL 1980 faşist askeri darbenin yıldönümü . 43 yıl önce bugün Türk Silahlı kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ve dört kuvvet komutanı, ülke yönetimine el koyarak darbe yaptı. Demokrasiyi askıya aldı. 1960 Anayasası kaldırılarak Sıkıyönetim ilan edildi, Kenan Evren devlet başkanı oldu. Türkiye’nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçti.
Darbenin gerekçesi olarak sağ sol çatışması, 6 Eylülde Konya’da yapılan Kudüs mitingi ve bir çok neden gösterildi.
Darbe, o dönem iktidarda olan Başbakan Süleyman Demirel hükümetine karşı yapıldı, görevden uzaklaştırıldı . Dokunulmazlıklar kaldırılarak Meclis feshedildi. Tüm partiler kapatılarak , parti Genel Başkanları Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş tutuklanarak cezaevine gönderildi, Genel başkanlar dâhil bir çok kişiye siyasi yasak getirildi. Tüm dernekler kapatılarak, yurt dışına yolculuk etmek yasaklandı, öğretmenler, yazarlar, sanatçılar, gazeteciler başta olmak üzere binlerce yurtsever, devrimci ilerici kişi gözaltına alınarak sorgulandı, işkencelerden geçirilerek sorgulandı, işlerine son verildi, Kitaplar ve filmler sakıncalı görülerek toplanıp yakıldı.
12 EYLÜL faşist darbenin ardından sonra darbe cuntası, Milli Güvenlik Konseyi adını alarak sıkıyönetim askeri mahkemeler kurarak yargılamalar başladı, bu yargılamalardan sonra binlerce insan büyük hapis cezalarına çarptırılarak bazılarına idam kararı verildi. Akıl almaz işkenceler, sorgulamalar dönemi başladı. Özellikle Diyarbakır Cezaevinde Binbaşı Esat Oktay Yıldıran, tutuklulara uyguladığı insanlık dışı işkenceler, daha hafızalardan silinmiş değil. İşkenceden ölenler, intihar edenler oldu. Faşist darbeden sonra verilen idam kararlarından 50 mahkum, idam edildi. Bunlardan Erdal Eren, bir eri öldürmekten suçlu bulunarak 17 yaşında olmasına rağmen yaşı büyütülerek idam edildi.
Daha sonra 1982 yılında cunta tarafından kurulan bir Danışma Meclisi kuruldu, bunlar cuntanın seçtiği kişilerden oluştu, Danışma Meclisi bir anayasa hazırladı bunun ardından anayasa için referandum için sandık başına gidilerek yeni anayasa için cumhurbaşkanlığı için referandum yapıldı, askerlerin baskısıyla %92 evet oyu alarak, Kenan Evren yedi yıllığına Cumhurbaşkanı seçildi. Yeni Anayasada ,15.maddesinde beşli faşist cuntanın ömür boyu yargılanmasını engelleyen bir madde konuldu, ancak daha sonra 12 Eylül 2010 yılında bu madde yapılan referandum sonucunda iptal edilerek darbecilerin yargılanmasını sağlayan yargı yolu açıldı, Milli Güvenlik konseyi varlığını 7 Aralık 1983 yılına sürdürdü, daha sonra demokrasiye geçiş sinyali verilerek siyasi partilerin kurulmasına izin verilip genel seçim kararı alındı . Cunta tarafından emekli Orgenarel Turgut Sunalp’a parti kurması için destek verildi, ancak Kasım 1983 yılında yapılan genel seçimde cuntanın desteklediği Milliyetçi Demokrasi Partisi hezimete uğrayarak Anavatan partisi Genel Başkanı Turgut Özal Başbakan seçildi. Böylece 400 sandalyelik TBMM. açılarak demokrasiye ilk adım atıldı. Seçimin ardından TBMM. Kararıyla Milli Güvenlik Konseyi adını değiştirerek altı yıllığına Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi adını aldı.
Daha sonra Türkiye’nin her yerinden mağdur olan binlerce kişi darbe yapan beşli faşist cunta ve bunların emirlerini yerine getiren sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu, ancak darbe yapan generallerden sadece Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hayattaydı. Diğer kuvvet komutanları Nurettin Ersin, Nejat Tümer, Sedat Celasun hayatta değillerdi. yargılamalar sonucunda Evren ve Şahinkaya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldılar. Rütbeleri söküldü, avukatları temyiz için Yargıtay’a başvurdu, Yargıtay kararını veremeden Kenan Evren 10 mayıs 2015 de 98 yaşında, Tahsin Şahinkaya ise 9 temmuz 2015 tarihinde 90 yaşında öldu.
12 EYLÜL faşist darbenin üzerinden 43 yıl geçti, ne yazık ki halen tam demokrasi arayışı bitmedi, demokrasi tam olarak yerleşmedi, hala o dönemin artıkları var, ondan değil midir ki 43 yıl geçmesine rağmen 1982 darbe anayasası değişmedi, hala yürürlüktedir. Ülke olarak gerçekten daha özgür daha mutlu, daha refah bir hayata gereksinimimiz var. Bunun gerçekleşmesi hiç de zor değil, yeter ki demokrasiye olan güvenimiz ve inancımız hiç bitmesin.
12 EYLÜL 1980 FAŞİST DARBENİN KANLI BİLANÇOSU:
-1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
-650 bin kişi gözaltına alındı.
-230 bin kişi yargılandı.
-7 bin kişi için idam istendi.
-517 kişi idam cezasına çarptırıldı.
-937 fil sakıncalı görülerek yasaklandı
-31 gazeteci cezaevine girdi.
-3 gazeteci öldürüldü.
-14 kişi açlık grevinde oldu.
-16 kişi kaçarken vuruldu.
-30 bin kişi sakıncalı görülerek işten atıldı.
-47 yargıç görevden atıldı.
-4 kişi çatışmada öldürüldü.
-43 kişi intihar etti.
-Toplamda 300 kişi hayatını kaybetti.
-172 kişi işkence edilerek öldürüldü.
-İdam edilen sol görüşlü mahkum sayısı :18
-İdam edilen sağ görüşlü mahkum sayısı: 8
-Çeşitli suçlardan idam edilen mahkum sayısı:23
-İdam edilen yabancı uyruklu mahkum sayısı:1
-23.666 dernek kapatıldı.
-Ulusal gazeteler 300 gün kapalı kaldı.
-9400 kişi memuriyetten atıldı.
-3854 öğretmen ve 120 öğretim görevlisinin işine son verildi.
-8000 devlet memuru sürgün edildi.
-30 bin kişi sakıncalı diye işten atıldı.
-14 bin kişi vatandaşlıktan çıkarıldı.
-388 bin kişiye pasaport verilmedi.
-50 ton kitap, dergi vb. yakıldı.
0 Yorum